Veronika Hunyadiová Správy

Dobré správy pre Ukrajincov: Košická zmenáreň VYMIEŇA hrivny za eurá

Ľudia utekajúci z Ukrajiny majú pri sebe často hotovosť v ukrajinskej mene, ktorú si nemajú kde vymeniť. Slovenské banky a väčšina zmenární s touto menou aktuálne neobchodujú.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre Ukrajincov: Košická zmenáreň VYMIEŇA hrivny za eurá
Zdroj: TASR/František Iván

Jedna z košických zmenární ukrajinské hrivny za eurá ľuďom vymení. Ide o v zmenáreň v OC Galéria na Toryskej.

Nachádza sa na prvom poschodí a otvorená je v pondelok až piatok od 9.00 do 18.00 hod. Ako nám povedali na mieste, ukrajinské hrivny za eurá a opačne bude zmenáreň meniť dovtedy, kým budú mať možnosť ich kupovať a predávať. „Zatiaľ túto možnosť máme tak ich meníme, uvidíme dokedy," povedal zamestnanec.

V posledných dňoch zaznamenali veľký záujem zo strany Ukrajincov. Denne sú schopní zameniť hrivny v hodnote dvadsaťtisíc eur.

Problém s hotovosťou

Väčšina zmenární nákup a predaj tejto meny neponúka alebo ho pozastavila. Ukrajinci sa po príchode obracali najmä na zmenáreň na košickej železničnej stanici, ktorá s hrivnami neobchoduje. Službu neposkytujú ani slovenské banky či Národná banka Slovenska (NBS).

Najlepším riešením pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny ako sa dostať k eurám, je vyberať hotovosť ukrajinskými platobnými kartami z bankomatov na Slovensku. Niektoré banky už zrušili poplatky za výbery ukrajinskou kartou zo svojich bankomatov (365.bank, Poštová banka, Tatra banka, čoskoro Slovenská sporiteľňa).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM