Andrea Mesarčíková Rôzne

Dodávka elektrickej energie je obnovená takmer na celom východe SR

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) obnovila dodávku elektriny do všetkých odberných miest v Košickom a Prešovskom kraji, kde je to v súčasnosti možné, v priebehu nedele 6. júna.

„Vo väčšine distribučnej siete ide o zásobovanie v štandardnom režime. V niekoľkých prípadoch, kde došlo k vážnejšiemu poškodeniu distribučnej sústavy, prebieha zásobovanie v provizórnom režime. Tento režim môže znamenať mierne vyššie riziko výpadkov v dodávke elektriny,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská energetika Andrea Danihelová.
Dodala, že VSD nedistribuuje elektrinu len v miestach, kde to nie je z dôvodu povodní možné – väčšinou na vlastnú žiadosť odberateľov. „V jednom prípade došlo pri zosuve pôdy k poškodeniu časti 110-kilovoltového vedenia. Obnovenie dodávky do týchto odberných miest bude možné hneď ako pominie stav ohrozenia majetku a životov obyvateľov postihnutých záplavami. Tento režim potrvá podľa našich odhadov ešte niekoľko dní,“ spresnila Danihelová.
Odhad škôd na majetku a nákladov potrebných na ich odstránenie bude úlohou najbližších týždňov. Zamestnanci sa totiž doteraz venovali prvoradej priorite, ktorou je v takýchto prípadoch obnovenie dodávky elektriny. „V súčasnosti pokračujú v prácach súvisiacich s uvedením distribučnej siete do pôvodného stavu a odstraňovaniu škôd spôsobených povodňami na majetku VSD. Až po sprístupnení všetkých častí distribučnej sústavy bude možné zosumarizovať výšku spôsobených škôd,“ dodala.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM