Lenka Fedorová Správy

Dôjde v Košiciach k zníženiu hlučnosti? Pozrite, aký má mesto plán

Dôležitosť tohto kroku podčiarkuje nemalá suma vyčlenená v rozpočte. Pomôcť majú aj eurofondy.

Ilustračný obrázok k článku Dôjde v Košiciach k zníženiu hlučnosti? Pozrite, aký má mesto plán
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodnutie nájsť si vlastné bývanie častokrát ovplyvňuje viacero faktorov. Okrem ceny bytu či domu, veľkosti i stavu, prihliadame aj na hlučnosť prostredia. Práve tento faktor sa rozhodlo eliminovať vedenie Košíc, ktoré naň v Programovom rozpočte mesta vyčlenilo nemalú sumu.

Na vypracovanie aktualizácie hlukových máp je rozpočtovaných 411 000 eur. Finančné prostriedky tak majú byť použité na vypracovanie akčných plánov aglomerácie na odstránenie hluku v meste.

Podľa informácií v rozpočte boli v roku 2015 realizované podklady pre spracovanie hlukových máp aglomerácie Košíc a následne bude potrebné spracovať akčné plány na odstránenie tohto nepriaznivého vplyvu hluku. V zmysle príslušných zákonov je obec povinná riešiť odstraňovanie nepriaznivých vplyvov hluku z dopravy na obyvateľov mesta.

Vzhľadom na vysokú finančnú náročnosť však mesto tieto prostriedky plánuje získať z eurofondov. ,,Výsledkom akčných plánov by mali byť konkrétne opatrenia, realizáciu ktorých by malo zabezpečiť mesto," uvádza sa ďalej v rozpočte.

Konkrétne by podľa zverejených informácií v rozpočte malo ísť o protihlukové steny, plastové okná na zasiahnutých objektoch, presmerovanie resp. obmedzenie dopravy či vegetačné úpravy. Vzhľadom na finančnú náročnosť chystaných opatrení však ich realizácia potrvá niekoľko rokov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM