Lenka Fedorová Kultúra Kultúra

Dojímavá výstava v košickej Tabačke: Vojna na Ukrajine výrazne ovplyvnila jej kultúru

Netradičným spôsobom chce vojnu na Ukrajine priblížiť výstava zameraná nielen na portréty, ale hlavne na osudy ľudí. Myšlienkou je priblížiť priebeh konfliktu a poukázať na fakt, že tento problém je stále aktuálny.

Ilustračný obrázok k článku Dojímavá výstava v košickej Tabačke: Vojna na Ukrajine výrazne ovplyvnila jej kultúru
Zdroj: TASR

Dokumentačná výstava pod názvom Kultúra a konflikt: IZOLYATSIA (Izolácia) v exile približuje osud kultúrneho centra v Donecku, ktoré bolo podľa autorov výstavy zabrané a zrušené separatistami zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Tí podľa nich ovládli pozemky a priestory nadácie a premenili kultúrne centrum na vojenskú základňu s väzením.

Výstava obsahuje aj rozhovory

"Výstava pozostáva z viacerých častí, sú to hlavne dokumentačné materiály, ktoré pozostávajú jednak z prezentácie vizuálnych materiálov, rôznych záberov diel a aktivít, ktoré sa konali v rámci kultúrneho centra IZOLYATSIA,“ uviedla kurátorka Tabačka Gallery Diana Majdáková. Ďalej sú to podľa jej slov rozhovory s konkrétnymi ľuďmi, členmi vojenských jednotiek, ktorí objekt zabrali, a ľuďmi z centra, ktorí boli väznení.

Okrem toho výstava obsahuje portréty a rozhovory s mladými 25-ročnými ľuďmi, ktorí sa narodili na slobodnej Ukrajine. „Sú to ľudia z rôznych spoločenských skupín, novinári, aktivisti, umelci a jeden člen polovojenskej jednotky bojujúcej proti separatistom na Ukrajine,“ povedala Majdáková.

Vojna veľa zmenila

Myšlienkou výstavy je podľa jej autorov informovať o tom, ako konflikt na Ukrajine prebehol a aký má vplyv na činnosť kultúrneho centra a na kultúru ako takú. Chcú tiež poukázať na to, že tento problém ešte neskončil a je stále aktuálny.

Riaditeľka komunikácie kultúrneho centra IZOLYATSIA Anya Medvedeva, ďalej priblížila, čo je poslaním centra. Tým je podľa jej slov zmeniť spoločnosť a ekonomiku prostredníctvom kultúry. Po tom, ako museli z Donecka odísť, vyvíjajú svoju činnosť v Kyjeve. „Samozrejme, že tá vojna veľa zmenila na činnosti nášho centra, ale misia a poslanie ostávajú stále rovnaké. Kedysi sme sa sústreďovali na Doneck a Donbas, teraz sme presídlení na východ Ukrajiny, ale zároveň pôsobíme aj na medzinárodnej scéne,“ povedala Medvedeva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM