Alexandra Kolínská Kultúra

Dolný koniec dediny vo vojne s horným: Bitka o zvon so šťastným koncom

To sa dnes už len tak ľahko nevidí. Rivalita medzi dolným a horným koncom dediny prerástla takmer do otvoreného konfliktu. Príbeh má na šťastie dobrý koniec.

Ilustračný obrázok k článku Dolný koniec dediny vo vojne s horným: Bitka o zvon so šťastným koncom
Zdroj: TASR

Historickú drevenú zvonicu obnovili v obci Dargov. Záchrana objektu približne z roku 1925 zahŕňala obnovu dreveného opláštenia, spevnenie kamenného podstavca a renováciu strechy. Súčasťou projektu bolo aj odliatie menšieho zvona a obnovenie tradičného ručného zvonenia.

Príbeh starej zvonice

So zvonicou súvisí aj príbeh takzvaný dargovskej vojny o zvony. Keď pre zvonicu okolo roku 1925 kúpili nový zvon, vyvolalo to nevôľu u obyvateľov dolného konca dediny, kde stála staršia zvonica s menším zvonom. Jednej noci chlapi z dolného konca ozbrojení drúkmi nový zvon premiestnili do svojej zvonice, čo spôsobilo v dedine veľkú zvadu. Podľa jednej z verzií príbehu uskutočnili hornokončania odvetnú nočnú akciu a potajomky zvon opäť preniesli na pôvodné miesto. Podľa ďalšej verzie do novej zvonice napokon kúpili ďalší zvon zo susedného Bačkova.

Zvon odniesli do kostola

Príbeh a naťahovačky o zvon však mali úplne inú dohru. Drevená stavba stojí v parku bývalého kultúrneho domu tesne pri ceste I. triedy E50. Ručne sa v nej zvonilo do roku 1994, keď sa jej zvon premiestnil do novovybudovaného rímskokatolíckeho kostola. Od toho času zvonica chátrala, pre narušenú statiku sa uvažovalo dokonca o jej zbúraní. Náklady na rekonštrukciu zvonice boli zhruba 2700 eur, polovicu sumy na projekt získala obec ako grant z Nadačného fondu Telekom Slovakia pri Nadácii Pontis.

Jedna z posledných

„Táto drevená zvonica nie je významná len svojim pôvodným sakrálnym účelom, ale aj architektúrou a zasadením do prostredia, v ktorom stojí,“ hovorí odborný garant projektu, archeológ Krajského pamiatkového úradu Košice Martin Pristáš. Objekt má klasickú drevenú konštrukciu s použitím tradičných tesárskych spojov. Podľa odborníka ide o jednu z posledných zvoníc, ktorá má zachovaný pôvodný vzhľad a nesie so sebou starú tradíciu drevených sakrálnych stavieb východného obradu.

Nenechajme zaniknúť tradície

Jedným z cieľov projektu bolo vrátiť život zvonici ako symbolu komunikácie a obnoviť tradičné ručné zvonenie, ktoré je zapísané ako chránený prvok v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. „Obec Dargov by takýmto príkladom mohla byť vzorom pre iné obce, že aj v 21. storočí sa dá vracať k týmto tradíciám,“ povedal historik – pamiatkar Juraj Gembický.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM