Vianoce na východe si bez nich NEVIEME predstaviť: POSTUP, ako si pripraviť bobaľky, FOTO
Niekde sa v rodinách pečú obľúbené bobaľky na to, aby sa podávali s kyslou kapustou. Často však majú úspech tie nasladko s makom.
Na Zemplíne majú „bobaľky“ (opekance) neodmysliteľné miesto na vianočnom stole. V období adventu seniori z klubov dôchodcov v Strážskom majú zavedenú tradíciu spoločného pečenia bobaliek, na ktorých sa následne počas Vianoc hostia ich blízki.
Ako pre TASR uviedli miestne gazdiné, najlepšie sú domáce, pripravené podľa tradičnej receptúry.
Vianočné korenia dokážu zázraky pri bolesti zubov či znížení krvného tlaku: Ktoré to sú?
Vianočný darček pre vodičov: Kruhový objazd v centre Smižian už slúži motoristom
„Základom je múka, soľ, cukor, kvások a margarín. Cesto miesim, kým sa nelepí na ruky, potom z neho vyvaľkám šúľky, ktoré nakrájam na malé kúsky a nechám podkysnúť na plechu. Potriem ich olejom, aby sa oddeľovali, a pečiem,“ uviedla postup Anna Škurková.
Najlepšie sú centimetrové
Dodala, že keď sú upečené, bobaľky sa premiešajú s mliekom, maslom a posypú makom zmiešaným s cukrom a vanilkou.
„Také centimetrové sú podľa mňa najlepšie. Niektorí majú radi väčšie, ale nám chutia tie menšie, krajšie vyzerajú a lepšie chutia,“ doplnila Anna Gajdošová, ktorá bobaľky pripravuje s makom alebo tvarohom.
Aby boli čerstvé
„Z kila múky mi vyjdú tri plechy. Pečiem ich vždy tesne pred Vianocami, aby boli čerstvé. Ale ak ich zabalíte, vydržia aj do Troch kráľov,“ doplnila Škurková, ktorá pripravuje aj bezlepkové bobaľky pre svoju vnučku.
Mária Žáková zase hovorí, že v jej rodine sú obľúbené bobaľky s kyslou kapustou. „Chlapi ich majú radšej takto, ale kde sú deti, tam robíme s makom. Na Štedrý deň sme ich robili aj s orechovými závinmi. To bola naša tradícia,“ dodala.