Alexandra Kolínská Samospráva

Dóm svätej Alžbety sa opäť rozžiari: Tentokrát ho zahalia purpurové svetlá, pozrite prečo

Košická pýcha - Dóm svätej Alžbety spolu s pamätníkom Immaculata sa znova rozžiaria. Tentokrát sa však budú vynímať v purpurových farbách. Pozrite sa, čo je dôvodom...

Ilustračný obrázok k článku Dóm svätej Alžbety sa opäť rozžiari: Tentokrát ho zahalia purpurové svetlá, pozrite prečo
Zdroj: TASR

Dóm svätej Alžbety a pamätník Immaculata v Košiciach sa zahalia do purpurových farieb. V utorok od 17:00 hodiny sa obe dominanty Hlavnej ulice rozžiaria na počesť všetkým deťom, ktoré sa narodili predčasne.

Svetový deň predčasne narodených detí sa slávi 17. novembra. Občianske združenie Malíček, ktoré vzniklo v roku 2011 z iniciatívy rodičov predčasne narodených detí, spolu vyhlásili pre tento rok motto Malé ponožky, veľké sny. Do celosvetovej iniciatívy sa mesto Košice zapojilo aj minulý rok a plánuje podporiť ju aj v budúcnosti.

„O tejto téme treba hovoriť, pretože za ostatných 10 rokov stúpol počet predčasne narodených detí o 30 %. Dnes už však medicína napreduje natoľko, že vďaka nej dokážeme, aby takéto dieťatko dostalo šancu na život a rástlo bez trvalých následkov. Aj v súčasnosti máme na oddelení dieťa, ktoré sa narodilo predčasne s hmotnosťou 375 gramov a dnes už má 10 dní,“ doplnil prednosta kliniky neonatologie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Peter Krcho.

Vzácna gotická pamiatka bola niekoľko rokov zahalená do tmy, nakoľko predchádzajúce osvetlenie už nespĺňalo technické požiadavky a jeho prevádzka bola riziková. Po dlhom čase katedrála zažiarila prvýkrát počas Dušičiek v bielo-žltých farbách. Najväčšia pietna svätica na svete tak pri pamätných príležitostiach a sviatkoch bude žiariť bielym i farebným svetlom, podľa príležitostí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM