Rôzne Správy

Dominanta Košíc v žiari reflektorov: Osvetlenie podčiarkne atmosféru Vianoc

Okrem bohatého programu Rozprávkových Vianoc ozvláštni Košice aj osvetlenie Dómu svätej Alžbety. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Dominanta Košíc v žiari reflektorov: Osvetlenie podčiarkne atmosféru Vianoc
Zdroj: TASR

Dómu svätej Alžbety sa rozžiari farbami, ktorých symbolika je daná stáročiami. V samotnom srdci mesta tak pohľadom na ňu ešte viac ľudia podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej precítia atmosféru týchto dní.

S adventom sa spájajú tri fialové a jedna ružová svieca, symbolizujúce liturgické farby. „Fialová je farba mieru, pokánia a pokory. Počas tretej nedele sa farba zmení na ružovú, ktorá vyjadruje lásku a starostlivosť. Obe sa teda neoddeliteľne viažu k adventu a pôstnemu obdobiu,,“ informovala Šnajdárová.

Ako ďalej uviedla, práve tieto farby budú zdobiť našu vzácnu gotickú katedrálu. Tá sa 27.novembra, 4.decembra a 18.decembra zahalí fialovou farbou a 11.decembra ružovou farbou.

Na Štedrý večer bude Dóm sv. Alžbety osvetlený až do 2:00 hodiny nasledujúceho dňa ako symbolická sviečka, mihotajúca sa bielym a žltým svetlom. „Posledný deň roka nasvietime gotickú katedrálu od 23.00 do 03.00 h Nového roka pre zmenu bielou, modrou a červenou – farbami slovenskej trikolóry,“ priblížila hovorkyňa mesta.

„Spomínam si, ako sme v roku 2014 po dlhých rokoch, kedy osvetlenie Dómu už nespĺňalo technické a bezpečnostné normy, konečne našli spôsob, ako ho znova rozsvietiť. Košičania aj turisti to prijali s nadšením a ja som rád, že aj v týchto dňoch si krásu Dómu vďaka variabilnému osvetleniu budeme môcť užiť v plnej kráse,“ dodal primátor Richard Raši.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM