Eva Mikulová Rôzne

Dopravný podnik chce meniť mestské karty

Do 12. júna zisťoval Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) záujem cestujúcej verejnosti ohľadom novej Mestskej karty, ktorá by mala nahradiť starú.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik chce meniť mestské karty
3
Galéria
Zdroj: Mestská karta Košice

Vo verejných dopravných prostriedkoch a v infostánku pri Dolnej bráne, anketári z DPMK zisťovali ako si Košičania novú kartu predstavujú a čo všetko by mala spĺňať. Najzaujímavejšou novinkou je, že za novú kartu by sa už nemalo pri jej vydávaní platiť a mala by držiteľom poskytovať viac zliav na rôzne služby.

V súčasnosti stojí 6,80 eur

Mestská karta je vydávaná od roku 2013 za cena za vydanie karty je doteraz 6,80 eur. Je produktom Mesta Košice a vydávaním, distribúciou a správou pre dopravné účely je poverený DPMK. Využíva ju vyše 80 tisíc Košičanov. Karta je prioritne používaná na cestovanie v prostriedkoch verejnej dopravy a zároveň poskytuje majiteľom rôzne zľavy na vybrané služby a tovary v mestských podnikoch ako napr. lacnejšie vstupy do mestských múzeí, galérií, ZOO, či knižníc, ako aj zľavy na ďalšie služby a tovary mestských podnikov. Nová karta poskytne ďalšie výhody, ako lacnejšie cestovanie, jednoduché pôžičky pred výplatou, zľavy v stovkách obchodov a veľa ďalších potrebných služieb.

Novú kartu bude vydávať nezisková organizácia Mestská karta Košice v roku 2019. Aby sa tak stalo, musí prejsť schvaľovacím procesom v mestskom zastupiteľstve. Prvá informatívna správa bude podaná na zastupiteľstve už v pondelok 18. júna 2018.

Porovnateľná so svetom

„Takmer dva roky prebiehali prípravné práce a analýzy toho, ako podobné kartové systémy fungujú vo svete. Naštudovali sme projekty z Londýna, Amsterdamu, Tel Avivu, Brna, Ostravy. Stretli sme sa s množstvom predstaviteľov miest v zahraničí a veríme, že už za krátko Košičania budú môcť využívať mestskú kartu, ktorú nám budú závidieť aj ostatní,“ hovorí riaditeľka neziskovej organizácie Michaela Karaffová

Výhoda oproti starej mestskej karte je aj to, že nebude to iba klasická plastová karta, ale tiež vo forme mobilnej aplikácie či web riešenia tak, aby držitelia mali komfort obsluhy karty k dispozícii 24 hodín sedem dní v týždni. .

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM