Správy

Dorian a Gabrielle dorazia aj do Európy: Valí sa na nás vlna intenzívnych zrážok

Zrážkové pásma budú postupovať od juhozápadu na severovýchod v dvoch výrazných vlnách.

Ilustračný obrázok k článku Dorian a Gabrielle dorazia aj do Európy: Valí sa na nás vlna intenzívnych zrážok
9
Galéria
Zdroj: TASR

Meteorológovia Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vydali na nedeľu a pondelok výstrahy pred dažďom. Ojedinele sa očakáva úhrn zrážok od 70 až do 110 mm. Varovania neplatia pre západné a východné oblasti našej krajiny. Pršať by však malo postupne na celom území.

„Počasie na území Slovenska bude (tak ako cez víkend) v pondelok ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou, ktorá sa bude v nasledujúcich hodinách až dňoch presúvať z Talianska, cez Rakúsko, Česko a Poľsko, až nad Baltské more,“ informuje SHMÚ na sociálnej sieti.

Dve vlny

V pondelok tak bude väčšinou oblačno až zamračené a na viacerých miestach bude pršať (len prechodne bude menej oblačnosti a zrážok, a to najmä v nedeľu cez deň na západe).

Zrážkové pásma budú postupovať od juhozápadu na severovýchod v dvoch výrazných vlnách. Prvá prešla cez naše územie v noci zo soboty na nedeľu. Druhá, pravdepodobne ešte výraznejšia, v noci z nedele na pondelok a v pondelok cez deň.

„Avšak ani v nedeľu cez deň zrážky úplne neustanú a prehánky, ojedinele aj búrky sa budú vyskytovať najmä na strednom Slovensku. Do pondelkového večera tak môže ojedinele spadnúť aj viac ako 100 mm zrážok,“ informuje SHMÚ. SHMÚ vydal pre viaceré okresy 2. stupeň výstrahy.

Výstrahy druhého stupňa platia pre Nitriansky, Trenčiansky, Žilinský, Banskobystrický a časť Košického kraja. Podľa meteorológov môže počas intenzívneho dažďa padnúť miestami 40 až 70 milimetrov.

„Očakáva sa aj výskyt búrok, ktoré budú ojedinele sprevádzané intenzívnymi krátkodobými lejakmi s úhrnmi aj viac ako 20 milimetrov za hodinu,“ uvádza SHMÚ.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: SHMÚ

Intenzívne zrážky

Prvé zrážkové pásmo by malo doraziť už po polnoci. Pršať bude spočiatku najmä na západe Slovenska, dopoludnia sa zrážky rozšíria aj nad stredné Slovensko. Východ bude spočiatku bez zrážok, v neskorších popoludňajších hodinách by ale zrážky mali doraziť aj tam, informuje iMeteo.sk.

Dorian a Gabrielle

Ako ďalej píše portál, v Atlantiku sa v uplynulých dňoch prehlbujú nové a nové tlakové níže. Tie postupne putujú cez Atlantik a doraziť by mali až k pobrežiu Európy.

Jesenné obdobie je typické pre tvorbu výrazných hlbokých tlakových níží, ktoré sa vytvárajú nad Atlantikom.

Deje sa tak aj v uplynulých dňoch, čo viedlo k vytvoreniu aj aktuálne dvoch najvýraznejších tlakových útvarov. Pri východnom pobreží Atlantiku sa nachádza hurikán Dorian a nad centrálnym Pacifikom vzniká tropická búrka Gabrielle. Tieto dva tlakové útvary si to zamieria smerom k Európe.

„Ako Dorian, tak Gabrielle by mali doraziť v priebehu budúceho týždňa do Európy, niekde do oblasti Islandu a Veľkej Británie. Očakáva sa, že významnejšie prejavy by mala priniesť práve Gabrielle. V Európe by sa mali prejaviť najmä silným vetrom, ktorý potrápi predovšetkým severozápad Európy,“ informuje iMeteo.sk.

Ilustračné foto, TASR

Pozrite si v galérii, ako vyčíňal hurikán Dorian.

Hurikán Dorian ničil Bahamy
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM