Správy

Dostalo sa mu pocty: Nórskemu spisovateľovi Björnsonovi odhalili v Košiciach pamätník

V Mestskom parku v Košiciach v utorok odhalili pamätník nórskemu nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru Björnstjernovi Björnsonovi (1832-1910).

Ilustračný obrázok k článku Dostalo sa mu pocty: Nórskemu spisovateľovi Björnsonovi odhalili v Košiciach pamätník
Zdroj: TASR

Stalo s tak pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky a v súvislosti s angažovanosťou nórskeho spisovateľa a publicistu v boji za práva Slovákov a iných malých národov.

„Björnson bol skutočným priateľom Slovákov počas ich boja proti útlaku v rakúsko-uhorskej monarchii a jeho podpora práv malých národov a demokratické myslenie sa stali zdrojom inšpirácie v procese národného obrodenia v Európe po prvej svetovej vojne, a teda aj pre vznik prvej Československej republiky,“ uviedla nórska veľvyslankyňa v SR Inga Magistad.

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnili aj viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukáš Parízek či štátna tajomníčka rezortu školstva Oľga Nachtmanová.

Pamätník má dvojitú symboliku – zobrazuje otvorenú knihu a zároveň vtáčie krídla, po bokoch ho zdobia vybrané Björnsonove citáty. Celonerezové dielo je dlhé viac ako dva metre a váži tonu, jeho autorom je mladý architekt Miroslav Beličák. „Návrh som kreoval približne dva týždne, celková realizácia trvala približne pol roka,“ povedal novinárom. Pamätník stál podľa zmluvy s mestom 26 340 eur, financovaný bol z nórskych fondov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM