Barbara Dallosová Správy

Dostalo samu obrovskej pocty: Miroslav Mydlík (83) v Dvorane slávy slovenskej medicíny ako prvý profesor z Košíc!

Profesor Mydlík patrí medzi košických rodákov, na ktorých môžeme byť skutočne hrdí. Jeho prínos si všimla i Slovenská lekárska spoločnosť a Miroslavovi Mydlíkovi sa dostalo uznania, ako doposiaľ žiadnemu košickému profesorovi.

Ilustračný obrázok k článku Dostalo samu obrovskej pocty: Miroslav Mydlík (83) v Dvorane slávy slovenskej medicíny ako prvý profesor z Košíc!
Zdroj: Dnes24.sk

,,Profesora MUDr. Miroslava Mydlíka, DrSc., výnimočného človeka a profesionála, ktorý v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice pracoval od svojich promócií až do dôchodku, uviedla Slovenská lekárska spoločnosť do „Dvorany slávy slovenskej medicíny,“ informovala hovorkyňa UN L. Pasteura Košice s tým, že Miroslav Mydlík je zároveň prvým profesorom v Košiciach, ktorému sa dostalo tohto uznania.

Lekár s radom zásluh

Profesor Mydlík sa narodil v Košiciach. Po maturite na I. štátnom gymnáziu v Košiciach pokračoval v štúdiu na Lekárskej Fakulte Karlovej Univerzity v Prahe, kde promoval r. 1957. Po promócii začal pracovať vo Fakultnej nemocnici KÚNZ v Košiciach, dva roky na Oddelení pre choroby infekčné a od r. 1959 až do odchodu do dôchodku 2003, na IV. internej klinike FN L. Pasteura. Jeho hlavným odborným zameraním sa stalo vnútorné lekárstvo a pododbor nefrológia, ktorej sa venoval celý svoj aktívny život.

Roku 1992 bol vymenovaný za univerzitného profesora pre vnútorné lekárstvo. Najvýznamnejšie zásluhy profesora Mydlíka: je jedným zo zakladateľov Nefrologickej sekcie Slovenskej internistickej spoločnosti; zakladateľ dialyzačného strediska na I. teraz IV. internej klinike Univerzitnej nemocnice L. Pasteura r. 1966; v r. 1966–2003 zaviedol všetky druhy liečby nahradzujúce funkcie obličiek; r. 1977 uskutočnil prvú hemoperfúziu cez aktívne uhlie – prvú v Československu; na jeho podnet bola v r. 1997 založená Nefrologická klinika LF UPJŠ a FN L. Pasteura – prvá na Slovensku.

Nositeľ mnohých vyznamenaní

Počas svojho aktívneho života pôsobil ako odborný assistent na LF UPJŠ, ako ordinár a vedúci dialyzačného strediska na I. resp. IV. internej klinike, ako prednosta IV. internej kliniky (1992–1997) a Nefrologickej kliniky (1997–2003). Zastával funkciu prorektora UPJŠ pre medzinárodné vzťahy (2004–2007), funkciu hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre nefrológiu (1994–2007) a bol vedúcim Subkatedry nefrológie a dialýzy SPAM v Bratislave (1991–2003). Okrem toho bol predsedom Spolku lekárov v Košiciach (1990–2002), počas ktorého zorganizoval 12 Východoslo­venských lekárskych dní v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Od r. 1994 organizoval každoročne memoriál profesora MUDr. Františka Póra (t.j. 22-krát) a od r. 1995 vedecké pracovné schôdze pre všeobecných lekárov v Ruskove, okr. Košice-okolie, t.j. 21-krát.

Profesor Mydlík má bohatú prednášková činnosť (775) a počet publikácií bol viac ako 400 v domácich a zahraničných odborných časopisoch a tiež nositeľom mnohých vyznamenaní.

Meno, ktoré poznajú i v zahraničí

V súčasnej dobe pracuje ako ambulantný internista-nefrológ na IV. internej klinike UN L. Pasteura a ako vedecký pracovník na Ústave experimentálnej medicíny LF UPJŠ; prednáša poslucháčom LF, slovenským aj zahraničným.

Okrem toho je členom redakčných rád odborných časopisov – 3 zahraničných a 1 domáceho; a je členom výboru Medzinárodnej spoločnosti pre históriu nefrológie.

Počas aktívneho života profesor Mydlík zorganizoval 10 medzinárodných nefrologických sympózií, veľký počet nefrologických kongresov a konferencií, vačšinou s medzinárodnou účasťou. Bol iniciátorom udelenia čestného titulu „Doctor Honoris Causa“ UPJŠ siedmim významným zahraničným nefrológom. V roku 2001 inicioval a realizoval pamätník významnému pražskému nemeckému spisovateľovi Franzovi Kafkovi v Tatranských Matliaroch, vo Vysokých Tatrách a zorganizoval 8 Medzinárodných medicínsko- literárnych sympózií v Tatranskej Lomnici, venovaných tomuto spisovateľovi.

Profesor Mydlík (83) uvedený do Dvorany slávy slovenskej medicíny
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM