Webnoviny - Rôzne

Dovolenkovať s marihuanou či bejzbalovou pálkou sa neoplatí

S vrecúškom marihuany do zahraničia radšej necestujte, odporúča rezort diplomacie pred blížiacou sa letnou sezónou.

(WEBNOVINY) – Marihuana je zakázaným artiklom vo väčšine krajín Európskej únie, úplný zákaz dovozu drog a ich konzumácie platí v moslimských krajinách.

V Laose, Thajsku a Malajzii hrozia vysoké tresty odňatia slobody a v Malajzii za prítomnosť kokaínu a heroínu v batožine hrozí aj trest smrti.

Pri balení na dovolenku je však lepšie nechať doma viacero predmetov. „Môžu nimi byť nôž, ktorý je považovaný za zbraň v Grécku a Švajčiarsku, napodobeniny zbraní či distančné elektroimpulzné prístroje Air Taser, ktoré sú problematické v Nemecku,“ informuje tlačový odbor rezortu diplomacie.

Pálky a golfové palice sú niekedy zbrane

V kufri auta sa neodporúča voľne prevážať bejzbalové pálky či golfové palice, ktoré sa považujú za zbraň vo Veľkej Británii a Nemecku. Francúzsko zasa od 1. júla tohto roka zavádza pre vodičov motorových vozidiel povinnosť mať k dispozícii nepoužitý tester na alkohol a zákaz používania antiradaru.

Rezort diplomacie odporúča nepreberať žiadne balíčky, darčekové balenia akýchkoľvek suvenírov či alkohol od cudzích osôb, ktorí prosia o ich doručenie príbuzným alebo priateľom v Európe.

Táto požiadavka je častá v krajinách Strednej Ameriky, pritom ide o spôsob, ako previezť zakázané látky na územie Slovenska alebo schengenu.

Z bezpečnostných dôvodov sa neodporúča cestovať mimo frekventovaných cestných komunikácií v niektorých štátoch afrického a ázijského kontinentu.

Ministerstvo odporúča vyhýbať sa ponukám neautorizovaných prepravcov a využívať len služby organizované hotelmi, turistickými agentúrami a registrovanými prepravcami.

Islam predpisuje zahalenie sa

Turisti a dovolenkujúci sa vyhnú viacerým problémom, ak sa budú správať primerane zvyklostiam danej krajiny. Pri cestách do islamských krajín sa odporúča nosiť odev zakrývajúci kolená a ramená, zvlášť v miestach náboženských pamiatok.

Posvätný mesiac ramadán bude v tomto roku od 20. júla do 18. augusta. V tomto období sa odporúča zdržať sa jedenia a pitia na verejnosti, nepoužívať kamery a fotoaparáty tam, kde to nie je dovolené. Ministerstvo odporúča mať vhodné oblečenie počas návštevy chrámov.

Pitie alkoholu na verejnosti nie je vhodné a je čiastočne zakázané v Kanade a Švédsku. V Kuvajte a Saudskej Arábii platí úplný zákaz dovozu a spotreby alkoholických nápojov. V Grécku a Chorvátsku je zasa zakázané zakladať otvorené ohne.

Ministerstvo zahraničných vecí očakáva, že leto v zahraničí strávi približne milión Slovákov. Z toho asi 600-tisíc pocestuje cez cestovné kancelárie, ostatní uprednostňujú individuálnu turistiku. Najnavštevova­nejšími krajinami sú tradične Česká republika, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko, ale aj prímorské Chorvátsko, Grécko, Egypt, Taliansko, Bulharsko, Turecko, Tunisko, Španielsko či Francúzsko.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM