Eva Mikulová Samospráva

Drahší cenník na košickom krematóriu: Mestskí poslanci budú rokovať o pohrebných službách

Vo štvrtok pokračuje mestské zastupiteľstvo a bude sa zaoberať i verejným cintorínom, ktorý sa po 21 rokoch dostáva do správy mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Drahší cenník na košickom krematóriu: Mestskí poslanci budú rokovať o pohrebných službách
Zdroj: TASR

Verejný cintorín by sa mal od 17. novembra 2019 dostať do správy mesta. Po 21 rokoch totiž končí nájomná zmluva s doterajšou súkromnou spoločnosťou Rekviem.

O cintorín sa bude starať Správa mestskej zelene a súčasťou predloženého návrhu Všeobecného záväzného nariadenia je aj cenník služieb, ktorý bol vypracovaný podľa usmernenia Košického samosprávneho kraja a následne ním aj schválený.

„Ceny sú primerané doterajším cenám služieb na tomto pohrebisku. Vypustené boli položky týkajúce sa trojhrobu, ktoré nie sú aktuálne. Nájomné za urnové miesto mimo urnového hája na dobu 25, 10 a 1 rok sa zjednotilo ako „nájomné za urnové miesto“ . V urnovom háji i mimo neho,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Podľa navrhovaného cenníka sa niektoré pohrebné služby zvýšia. Najvýraznejšie zvýšenie pocítia pozostalí pri spopolnení v kremačnej peci. Zaplatia 90 eur oproti pôvodným 75 eur.

Malé úpravy cien budú aj za výkopy hrobov. Celý cenník je uverejnený na oficiálnej stránke mesta Košice. Nájomné za hrobové miesta ostávajú v rovnakej výške.

Dvadsaťročný nájom hrobu ostáva 351,60 eur, 175,79 eur stojí nájom na 10 rokov a ročné stojí 17,59 eur. Nájomné za schránku v kolumbáriu na dobu 25 rokov bude stáť i naďalej 237 eur a urnové miesto na to isté obdobie stojí 383, 16 eur.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM