Ladislav Rovinský Rôzne

Druhý z troch stupňov neschopnosti.

Sneží a sneží. Pre deti paráda, pre ľudí na rekreácii v horách romantika, pre ľudí, ktorí sa potrebujú niekam dostať oštara. Pre ľudí zodpovedných za čistenie chodníkov a ciest práca.

Jednoducho práca. Presne dopredu stanovený postup činností, závislých od množstva snehu.

Ak nasneží málo pozametám, ak nasneží viac, odhrniem lopatou ak nasneží ešte viac musím sa zvŕtať s lopatou častejšie, prípadne si niekoho zavolám na pomoc.

Ako to vyzerá z pohľadu mesta? Jednoducho práca. Presne dopredu stanovený postup činností, závislých od množstva snehu. Ak nasneží málo stačí 1. pozametať, ak nasneží viac, 2. odhrnúť radlicami, 3. ak nasneží ešte viac musia sa zvŕtať mechanizmy i ľudia častejšie, prípadne 4. si mesto niekoho zavolá na pomoc. V podstate veľmi jednoduché. Naša košická kalamita vznikla pre absenciu kroku 1. – 3. …

V pätnástom storočí mohla snehová nádielka Košičanov zaskočiť. Informácie zo snehom sužovanej západnej Európy by asi nepredbehli snehovú vlnu. Ale v dvadsiatom prvom storočí,(?) keď sme dennodenne v televízii sledovali výčiny zimy v Európe a rosničky na všetkých kanáloch oznamovali, že sa to na nás valí ? Opatrenia sa mali prijímať predtým, než to udrelo, nie až keď je mesto snehom paralyzované.

Ak primátor v nedeľu ráno na odporúča občanom: „aby v rámci možností nechali osobné autá na parkoviskách a použili MHD“ mal by vedieť,že obyvatelia mesta, bývajúci predovšetkým na sídliskách sa nevedia dostať od svojich domov ku obchodom či zastávkam MHD. Ďalej ak občanom odporúčal „… ak nemusia nikam nevyhnutne cestovať, aby radšej ostali doma a využili snehovú nádielku na príjemnú nedeľnú rodinnú prechádzku“ predpokladám, že nemyslel prechádzku po chodbách paneláku, lebo po chodníkoch to akosi nešlo…

Poslať 70 pracovníkov Správy mestskej zelene v Košiciach, aby čistili vyčistenú Hlavnú ulicu vyznieva tragikomicky. Obyvatelia mesta sa nevedia dostať od svojich domov ku zastávkam MHD autami sa nevedia dostať od svojich príbytkov na vcelku prejazdné hlavné cesty a niekto dá čistiť očistenú hlavnú ulicu. Miesto toho, aby čistili nepriechodné priechody pre chodcov prípadne uličky v ktorých by čistenie mechanizmami bolo spojené s problémami, miesto toho čistia vyčistené. (Tí pracovníci za nič nemohli, oni len robili, čo im niekto prikázal.)

Cvičenie s lopatami na Hlavnej malo byť demonštráciou akcieschopnosti, vyznieva však ako demonštrácia neschopnosti. (Medzitým občania z mestských častí upozorňujú na nezjazdnosť ciest a nepriechodnosť chodníkov. Dúfajme, že nikto neostane v dôsledku toho bez lekárskej pomoci. Dúfajme, že nebudeme musieť zaknihovať obete neschopnosti riešiť ohrozenie životných funkcií mesta.)

Neostáva nám nič iné, len počúvnuť odporúčanie primátora Knapíka občanom Košíc „aby sa zo snehu skúsili potešiť spolu s deťmi, ktoré sa iste tešia aj na zajtrajšie zasnežené polročné školské prázdniny.

Príjemné tešenie.

Ak máte fotky z úžasnej nedelnej kalamity prosím zašlite nám ju na emailovú adresu [link=http://www­.kosice24.sk/u­ser.php?id.622]R. Rovinský[/link].

foto: R. Rovinsky, Z. Lipták

Snehová kalamita v Košiciach v roku 2010
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM