Dubajský ošiaľ neutícha: Bratislavčania ostali ZDESENÍ z ceny za kopček zmrzliny!
Pistáciový ošiaľ menom dubajská čokoláda sa z virtuálnej reality už dávno usadil aj u nás. Podnikatelia sa predbiehajú v ponukách nielen dubajských čokolád, ale aj ďalších výrobkov.

Kto je podnikavý tak vie, že každý výrobok s prívlastkom „dubajský/dubajská“ má vysoko pravdepodobnú záruku úspechu. Vedia to nielen influenceri, ale aj podnikatelia v gastre či podobnom segmente.
Ošiaľ neutícha
Najznámejšou propagátorkou dubajských vychytávok je podnikateľka a influencerka Zuzana Strausz Plačková, ktorá má v Spojených arabských emirátoch už druhý domov. Svojich sledovateľov na Instagrame medzi prvými zásobovala informáciami práve o tomto svetovo úspešnom výrobku. Vo svojich kaviarňach potom začala ponúkať dubajské fajnovky od kávy, zákuskov či horúcich nápojov. Najnovšie v nich predáva aj mladšiu sestru vychýrenej dubajskej čokolády plnenej pistáciami: tzv. anjelskú ružovú čokoládu s pistáciovou plnkou a ružovou sladkou vatou.
Cukrárne a podniky na Slovensku sa predbiehajú v sortimentoch, ktoré nesú stopy po pistáciách či „Dubaji“. Hitom sú stále nielen spomínané čokolády, ale aj rôzne nápoje, torty, palacinky, cappuccino, pistáciové croissanty a najnovšie aj zmrzlina.
5 eur za kopček
Viaceré prevádzky zaradili do svojej ponuky verziu zmrzliny inšpirovanej práve svetovou dubajskou čokoládou. Jednou z prevádzok s touto netradičnou pochúťkou je aj I Nonni Gelateria, ktorá sa nachádza v historickom centre Bratislavy.
Ani samotná, podotýkame originál dubajská čokoláda, nie je lacná. Čo však mnohých zarazilo, je to, že za kopček zmrzliny s takouto príchuťou si podnik pýta 5 eur.
Niektorým sa cena zdá byť prestrelená a mnohí zákazníci zostali pobúrení, upozornil Refresher.
Cena za kvalitu
„Nami stanovená cena bola použitá z rôznych dôvodov, najprv pre vysokú cenu a kvalitu surovín a potom pre dlhý čas výroby a montáže,“ vysvetľuje cenu majiteľ prevádzky, ktorý pochádza z Talianska a prevádzkuje zmrzlináreň zameranú na prípravu tradičného talianskeho gelata bez polotovarov a farbív.
Kritikom odkazuje, že ak chcú kvalitu, musia si ju zaplatiť. „Príprava je dosť zložitá a preto tá vysoká cena. Tým však neospravedlňujem vysokú cenu iných zmrzlinární, ktoré majú výrobok vyrobený z polotovarov a nízkej kvality, ale za vysokú cenu,“ dodáva.
Pistácie sa míňajú
Za pravdu mu dáva najnovšia správa The Financial Times. Cena pistácií sa z dôvodu vysokého dopytu kvôli tomuto fenoménu medziročne zvýšila o tretinu. Podľa informácií denníka ceny jadier pistácií stúpli zo 7,56 dolára za libru (0,45 kilogramu) na približne 10,3 dolára. „Svet pistácií je v súčasnosti v podstate vyčerpaný,“ uviedol Giles Hacking zo spoločnosti CG Hacking, ktorá obchoduje s orechmi.
Bratislavská zmrzlináreň predstavila exotickú dubajskú príchuť ako limitovanú novinku. Studená „dubajská čokoláda“ bude dostupná počas celej sezóny, no v ponuke sa neobjaví každý deň pre jej náročnú prípravu.