Zuzana Vajayová Rôzne

Dušan Skokan odišiel do hereckého neba

Štátne divadlo v Košiciach s hlbokým zármutkom oznamuje, že v utorok 20. marca 2012 vo veku 70 rokov navždy odišiel dlhoročný člen Činohry ŠD, herec DUŠAN SKOKAN.

Na doskách košického divadla stvárnil počas svojej kariéry množstvo postáv, tou poslednou bola úloha Olivera Martexa v komédii Williama Shakespeara Ako sa Vám páči.

Dušan Skokan sa narodil 24. júna 1941 v Bratislave. Po ukončení štúdií na VŠMU v Bratislave sa stal členom činoherného súboru ŠD Košice, v ktorom pôsobil s dvojročnou prestávkou počas základnej vojenskej služby až do odchodu do dôchodku. Patril do skupiny absolventov VŠMU, ktorí sa v 60 – tych rokoch minulého storočia podieľali na umeleckej regenerácii súboru košickej činohry. Od príchodu do divadla sa s profesionálnou istotou zmocňoval kľúčových postáv v klasických aj súčasných hrách. Jeho introvertné herectvo, so schopnosťou prieniku do skrytých vrstiev stvárňovaných hrdinov, sa uplatnilo v charakterovo rozmanitých postavách vážneho repertoáru.

Vo veselohrách a komédiách inklinoval najmä ku charakterovej komike. Aj po odchode do dôchodku sa zúčastňoval divadelného života a v posledných rokoch účinkoval vo viacerých inscenáciách košickej činohry – Kto sa bojí Virgínie Wolfovej, Tri sestry, Chrobák v hlave, Prelet nad kukučím hniezdom a naostatok v už spomínanej komédii W. Shakespeara Ako sa Vám páči.

V osobe Dušana Skokana stráca nielen košické divadlo, ale aj slovenské divadelné umenie, výraznú osobnosť posledných takmer piatich desaťročí.

Posledná rozlúčka zo zosnulým umelcom bude v piatok 23. marca 2012 o 15.00 v o­bradnej sieni košického Krematória.

ČESŤ JEHO PAMIATKE!

Zdroj: Štátne divadlo Košice

Umrtie divadlo
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM