Michal Lendel Hokej

Dvadsaťminútová gólová smršť Košíc zlomila odpor Záhorákov: V kabíne padali ostrejšie slová

Úvod stretnutia patril domácim oceliarom, ktorí sa ale nedokázali gólovo presadiť. Naopak Skaličania trestali každé zaváhanie svojho súpera. Košická gólová explózia prišla až v druhej tretine, na ktorú už hostia nedokázali odpovedať.

Ilustračný obrázok k článku Dvadsaťminútová gólová smršť Košíc zlomila odpor Záhorákov: V kabíne padali ostrejšie slová
Zdroj: TASR

Košičania začali aktívne a už v úvodnej minúte bol blízko ku gólu Bicek. O minútu neskôr mal dostatok času pred Lipovským Spilar, ale netrafil priestor bránky. V 4. minúte vybojoval v útočnom pásme puk Bicek, poslal ideálnu prihrávku Sojčíkovi, ale ten zoči-voči skalickému gólmanovi nepochodil. Po ňom sa v 5. minúte dostal po peknej kombinácii až pred Lipovského bránku aktívny Spilar, ale znova nenamieril presne. V ďalšom priebehu obidve družstvá zlepšili korčuľovanie a hostia, hrajúci na tri útoky, sporadicky vychádzali do protiútokov. Tri minúty pred koncom prvej dvadsaťminútovky napriahol spoza modrej čiary domáci obranca Šeda a Lipovský takmer inkasoval, po krkolomnom zásahu lapačkou puk minul priestor jeho bránky. Záverečná minúta patrila hosťom, ktorí v rozpätí 41 sekúnd predviedli lekciu z efektivity. Najprv napol košickú sieť Obdržálek a sekundu pred klaksónom prekonal na dva razy Hyláka i Stieler – 0:2.

Záhoráci boli pri chuti aj na začiatku druhej tretiny a už po niekoľkých sekundách mohol zvýšiť na 3:0 z pohľadu hostí Obdržálek, v ideálnej šanci netrafil košickú bránku. Na opačnej strane mal gól na hokejke Bicek, nezužitkoval však milimetrovú prihrávku spoluhráča spoza skalickej bránky. Ten istý hráč sa už o niekoľko sekúnd neskôr nepomýlil a Marcinkovu prihrávku pretavil na prvý gól Košíc – 1:2. „Oceliari“ zvýšili ofenzívny tlak, v 27. minúte nepríjemne vystrelil spoza hráča Matis, po ňom o minútu neskôr preveril pozornosť Lipovského bekhendom Bicek. V polovici stretnutia šikovne tečoval Chovanovu strelu Svatoš a zrovnal na 2:2. Naštartovaných Košičanov poslal po prvý raz do vedenia v 32. minúte Spilar, ktorého vyzval do úniku Bartoš – 3:2. O minútu neskôr využil presilovú hru domácich strelou od modrej čiary Štrbák a o 46 sekúnd neskôr vyhnal Lipovského z bránky Spilar, ktorý v úniku dvoch proti jednému zužitkoval Jenčíkovu prihrávku – 5:2. V 35. minúte predviedol nový muž v skalickej bránke Patrik Romančik parádny zákrok, keď hokejkou zmaril radosť Sojčíka, ktorý zakončoval do prázdnej bránky a následne pred dobiedzajúcim košickým útočníkom skryl puk vo svojej lapačke. Hosťom sa v 39. minúte podarilo korigovať na 3:5, keď sa v presilovej hre presadil Školiak.

Od začiatku tretieho dejstva obidve družstvá pozorne bránili a podnikali rýchle protiútoky, pričom sa snažili narúšať ich už v strednom pásme. Po jednom z nich trafil v 47. minúte pod vrchnú žŕdku skalickej bránky Bartoš a upravil na 6:3. Už o minútu neskôr na opačnej strane znova znížil na rozdiel dvoch gólov Mikeska – 6:4. V 50. minúte si vytvoril pred košickou bránkou tlak prvý skalický útok, ale Hylák si poradil s ich tromi zakončeniami. O štyri minúty neskôr napriahol v presilovej hre Jenčík, ale skalický gólman aj so šťastím puk kryl. V závere stretnutia už Skaličania nič nevymysleli, naopak mohli inkasovať z hokejok Bartoša, Spilara a Sojčíka.

Hlasy trénerov:

Pavol Zůbek, asistent trénera HC Košice: „Začali sme veľmi dobre tento duel, zahodili sme však tutové šance a daň sme zaplatili v závere tretiny, keď sme inkasovali dva góly. V kabíne padli ostrejšie slová a mužstvo to zdravo nabudilo. Do druhej časti sme nastúpili s veľkou chuťou i agresivitou a bolo to cítiť v zakončení. Bola to smršť a byť toho, že Sojčík by dal v stopercentnej šanci na 6:2, tak výsledok by bol pre Skalicu omnoho krutejší. Myslím si, že Skalica odišla z Košíc s milosrdným výsledkom.“

Josef Turek, tréner HK 36 Skalica: „Zahrali sme veľmi dobre prvú tretinu a dali v jej závere dva góly. Vedeli sme, že Košice pridajú, čo sa stalo. Prišla desaťminútová smršť, v ktorej sa zápas zlomil, samozrejme našou nedisciplinova­nosťou a niektorí hráči majú i svoje stropy. Košicenás dostali pod tlak, nevzdávali sme to a urobili sme určité redukcie v zostave do tretej tretiny. Mali sme nejaké šance, ale šiesty gól po chybe nášho obrancu bol zlomový.“

HC Košice – HK 36 Skalica 6:4 (0:2, 5:1, 1:1)

Góly: 25. Bicek, 30. Svatoš, 32., 34. Spilar, 33. Štrbák, 47. Bartoš – 20. Obdržálek, 20. Stieler, 39. Školiak, 48. Mikeska. Rozhodcovia: D. Konc – Gajan, Gavalier, vylúčení 2:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, striedania: 34. P. Romančik namiesto Lipovského, 35. Mikeska, Krejčiřík, M. Romančík, Jankovič zapojili sa do hry (všetci Skalica), 4012 divákov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM