Lenka Fedorová Rôzne Správy

Dvaja chalani v tíme košických roztlieskávačiek otvorene: Najprv sa nám smiali, no potom...

Štrnásť báb a len dvaja chalani! Dávid a Samo sa medzi toľkými babami nemajú na čo sťažovať. V rozhovore prezradili viac.

Ilustračný obrázok k článku Dvaja chalani v tíme košických roztlieskávačiek otvorene: Najprv sa nám smiali, no potom...
15
Galéria

Destiny Cheer Team je skupina roztlieskávačiek, ktorá sa však líši od bežných skupín. V prvom rade je to choreografiou, ktorá obsahuje často nebezpečené akrobatické kúsky, v druhom rade, že členmi ich tímu sú aj dvaja chalani. Sú nimi Dávid Petráš a Samo Badura.

Ako dlho skupina funguje? Čo všetko ste už za ten čas stihli?

Dávid: Vedenie som prevzal asi mesiac dozadu, nakoľko naša zakladateľka odišla za štúdiom do Nemecka. My sme tu pol roka, dievčatá bez nás fungovali rok, za ten čas chodili na rôzne vystúpenia v Košiciach. Vďaka tomu sme sa potom neskôr posunuli na súťaž do Banskej Bystrice, kde sme vyhrali a potom do Prahy. Bola to pre nás veľká skúsenosť, nakoľko sme na takom niečom ešte neboli.

Samo: Máme za sebou majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici, kde sme išli s tým, že sme celú choreografiu išli prvýkrát na súťaži. Tam sme vyhrali, postúpili sme na československé finále, ktoré sa konalo v Prahe. Ako Slováci sme tam boli jediní v našej kategórii a odišli sme ako vicemajstri.

Aké to bolo vyskúšať si takéto veľké súťaže?

Dávid: Už v Banskej Bystrici sme boli vyklepaní a vystresovaní. Dovtedy boli srandy, avšak zbadali sme pódium a srandy skončili. Mali sme stiahnutý žalúdok. Praha bola presným opakom. Tam to bolo veľké pódium, celé nasvietené, vtedy sa to vysielalo aj v českej televízii.

V čom sa vaša skupina líši od iných?

Dávid: Hlavne sa líši tým, že máme v skupine gymnastky, takže vystúpenie vieme obohatiť aj o saltá a premety. Teraz sa to snažíme posunúť na vyšší level, skúšame nebezpečnejšie prvky. Trénujeme trikrát do týždňa.

Nacvičiť rôzne choreografie je poriadne náročné. Ako takýto proces vyzerá?

Dávid: Proces je taký, že niekto príde s tým, že máme staré tance a chce to niečo nové. Sme otvorení nápadom od členov, ale aj zvonku. Tie potom predebatujeme a rozhodneme sa či do toho ideme alebo nie.

Boli už aj nejaké pády?

Dávid: Za ten čas odkedy sme tu sa stalo, že nám raz „odletelo“ dievča preč. Inak som dostal po nose stehnom, zadkom, rukou a tak :)

Nebezpečné kúsky si vyžadujú aj veľkú silu. Chodievate vo voľnom čase cvičiť?

Samo: Chodíme do posilňovne, aby tam bola tá kondička. Treba to posúvať ďalej. Tak ako ich tréningy, aj tú našu silu.

Stali sa vám počas tréningov či súťaží aj nejaké trapasy?

Dávid: Stávajú sa aj také. Najmä tie výrazy dievčat, keď padá alebo už nevládze a snažíme sa to vytlačiť, tak vtedy sú tie výrazy tvárí naozaj zábavné. :) Na súťažiach sa až také trapasy nestávajú, ani na vystúpeniach, pretože tam už to je iné sústredenie.

Ako vnímajú chalani účinkovanie v takejto skupine?

Dávid: Pre chlapcov je to asi trápne. My sme chodili na elektrotechnickú priemyslovku v Košiciach a keď sa to dozvedeli v škole, tak boli rôzne ohlasy aj výsmech, ale brali sme to jedným uchom dnu a druhým von.

Samo: Potom prišiel titul Majstri Slovenska a všetci boli ticho. Pochopili, že to nie je len také. Teraz nás tu je 14, z toho sme 2 chlapci. Pre každého je to také, že vau, veď ty máš šesť dievčat na seba. :D

Kto je najzábavnejším členom tímu a kto je najväčšia „sekera“?

Dávid: Najzábavnejšia je Lili. Vždy príde vysmiata, je to také naše lepidielko. Ona nás tu v podstate spája a na to, aká je maličká, tak je neskutočne šikovná. Sekera je buď Domča alebo po novom ja. Trochu som od toho upustil, ale stále si držím tú hladinu. :D

V súčasnosti robíte do tímu nábor. Čo musí spĺňať ten, kto by sa chcel stať členom vášho tímu?

Dávid: S náborom sme prišli kvôli nedostatku členov, keďže dve nám odišli. A podmienky sú od 14 rokov vyššie, predsa aj na tých súťažiach je vekové obmedzenie. Najmladšia členka má 13 rokov, najstarší som ja, mám 20.

Samo: Tým, že je tam vekové obmedzenie, tak tá najmladšia s nami napr. nemohla vystupovať v Prahe, čo je veľká škoda. Je malá, ľahká, vie vysoko vyletieť a tým pádom ohúri ľudí. Tam je to od 15 rokov, ona vtedy mala 12. Bola s nami v Prahe, celé to s nami prežila, ale vystupovať s nami nemohla.

Aké sú vaše ciele do budúcna?

Dávid: Znovu chceme ísť na súťaž – tanečnú skupinu roka a budúci rok obhájiť titul. Taktiež nabrať nových členov a ísť ďalej.

Titulné foto: Destiny Cheer Team

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM