Tomáš Šuhajda Rôzne

Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré miluje každý východniar

Keď ste hladní a navyše východniar, nasledujúce riadky pre istotu zvážte... :). Patriť totiž budú výberu jedlám, ktorým obvykle nevie odolať žiadny východniar a ktoré sú tými najlepšími predstaviteľmi typickej východniarskej kuchyne.

Ilustračný obrázok k článku Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré miluje každý východniar
Zdroj: Dnes24.sk

Dá sa povedať, že väčšina jedál je v celej krajine rovnaká. Napriek tomu sú kuchyne jednotlivých kútov Slovenska ovplyvnené poľnohospodárstvom či okolitými krajinami. Na východe je napríklad cítiť vplyv rusínskej kuchyne.

Vybrali sme pre vás 5 typických jedál, ktoré môžeme kľudne považovať za vlajkové lode východniarskej kuchyne a ktoré celkom určite miluje každý východniar. Na čo z nasledujúceho výberu máte najväčšiu chuť? :)

Holúbky

Práve pri tomto obľúbenom jedle, ktoré nechýba na žiadnej východniarskej hostine (väčšinou ako posledné jedlo), je vidieť vplyv rusínskej kuchyne. Holúbky sú plnené kapustné listy, mletým mäsom i ryžou.

Hubová máčanka

Východniarska pochúťka, ktorá sa pripravuje z húb, vody z kyslej kapusty a smotany, takže je robená na kyslý spôsob. Podávať sa môže s pečivom ako je chlieb, ale napríklad i s knedľou. Máčanky majú na východe mnoho podôb, je preto dosť možné, že recept poznáte s nejednou obmenou.

Tatarčané pirohy

Pirohy sa dajú síce považovať i za jedno z typických slovenských jedál, no najväčšmi sú rozšírené práve na východnom Slovensku. Dvojnásobne to platí pre tatarčané pirohy. Na rozdiel od tých klasických, cesto tatarčaných sa vyrába kombináciou pšeničnej hladkej múky a pohánkovej múky. Plnené môžu byť byť čímkoľvek- zemiakmi, tvarohom, lekvárom…

Bobaľky

Túto pochúťku si väčšina východniarov spojí pravdepodobne ihneď s Vianocami. Bobaľky nechýbajú na väčšine štedrovečerných stolov u nás na východe. Tieto opekance z kysnutého cesta sa v poväčšine domácnosti podávajú s makom.

Lokše na kyslom mlieku

A na záver tu máme lokše, ktorú sú síce všade, ale tie na kyslom mlieku, to je predovšetkým špecialita na východe. Teda jedná sa o lokše, na ktoré nepoužijete ani jeden zemiak. Hlavnými ingredienciami sú hladká múka, kyslé mlieko či sóda bikarbóna. Na pohľad sú hrubšie ako tie klasické.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM