Rôzne Správy

Expedícia na Antarktíde s účasťou UPJŠ: Ťažko dostupné lišajníky poslúžia študentom

Členovia vedeckej expedície, na ktorej sa spolupodieľala aj Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach, majú za sebou pobyt na polárnej stanici Johanna Gregora Mendela.

Ilustračný obrázok k článku Expedícia na Antarktíde s účasťou UPJŠ: Ťažko dostupné lišajníky poslúžia študentom
Zdroj: TASR

Ide o účelové pracovisko brnianskej univerzity. Vedci sa z Antarktídy vrátili v týchto dňoch. Venovali sa tam výskumu v oblasti ekofyziológie rastlín, botaniky, mikrobiológie, klimatológie, glaciológie, geomorfológie, hydrológie a geológie.

Člen expedície Martin Bačkor, ktorý je z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, tvrdí, že ako botanik – fyziológ rastlín sa venoval vegetácii ostrova. Išlo o druhové mapovanie a odoberali tiež vzorky, ktoré budú využívať v ďalších experimentoch počas niekoľkých rokov.

„Tieto vzorky sú výnimočné preto, že sú veľmi ťažko dostupné. Na jednej strane potrebujeme špeciálne povolenie, aby sme ich mohli odoberať, kvalifikovaného človeka, ktorý ich dokáže odoberať a, samozrejme, logisticky sa dostať na to miesto. Na Antarktíde neexistuje pôda ako taká. Tam nie sú pôdotvorné vrstvy, ale v podstate iba nejaké skaly a akoby pustatina. K tomu v hĺbke pol metra a viac je permafrost, to znamená večne zamrznutá pôda,“ vysvetlil Bačkor.

So získaným materiálom budú ďalej pracovať. „Jednak v rámci spolupráce s viedenskou univerzitou, českými univerzitami a možno aj s niektorými slovenskými. Je to dobrý pocit, že človek vidí krajinu, ktorú by za normálnych okolností nevidel. Aj ľudsky to pre mňa znamená veľa. Človek sa naučil trošku pokore, sebaovládaniu a trpezlivosti. Dúfam, že mi to vydrží dosť dlho,“ povedal.

Počas pobytu boli podľa jeho slov závislí od argentínskeho vojenského letectva, ktorého členovia im boli naklonení. „Zaujímali sa o antarktické programy všetkých krajín. V podstate sa to uskutočnilo viac-menej bez komplikácií. Jedine, keď počasie nedovolí letieť, tak sa letieť nedá. Niekedy sa stane, že lietadlo je už nad antarktickým letiskom, otočí sa a vráti späť,“ skonštatoval Bačkor s tým, že expedícia bude v budúcnosti pokračovať. Chce založiť nadáciu, ktorá by podporovala výskum na Antarktíde.

Expedícia bola podľa prodekana pre vonkajšie vzťahy Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach Mariána Kireša pre školu výzvou na podporu kolegu, ktorý mal ambíciu začať takúto výskumnú prácu.

„Veríme, že to prinesie jednak mnoho entuziazmu do práce doktorandov, študentov, ale aj jeho kolegov na katedre a celkovo tak oživí trošku aktivity v Ústave biologických a ekologických vied. Máme viacero podobných expedícií v Číne, Iráne aj na Slovensku, ktoré sa viažu na výskum jaskýň, ale i mnohé ďalšie,“ dodal.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM