Eva Mikulová Rôzne

Exprezident Rudolf Schuster strávi Vianoce v kruhu svojej rodiny, ale ryby jesť nebude

Štedrý večer je u Schusterovcov podobný ako v mnohých ďalších východniarskych rodinách. Nechýba tradičné vianočné menu, ako bobaľky, med, kapustnica aj ryby.

Ilustračný obrázok k článku Exprezident Rudolf Schuster strávi Vianoce v kruhu svojej rodiny, ale ryby jesť nebude
4
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Najkrajšie sviatky roka sú najmä o tradíciách a rodinnej pohode. Bývalý prezident Rudolf Schuster si ctí tradície a práve uňho doma sa už roky stretáva celá rodina.

„Na Vianoce príde ku mne syn s manželkou, vnučkami aj mojou trojročnou pravnučkou. Dcéra Ingrid všetko pripraví. Tohto roku to bude trochu smutnejšie, lebo uplynulo 10 rokov od smrti mojej manželky Irenky, na ktorú stále s láskou spomínam,“ hovorí exprezident Schuster.

Ryby nie, radšej raky

Štedrovečerný stôl u Schusterovcov bude podobný ako u ďalších Východniarov. „Máme klasické menu. Nebudú chýbať med, kapustnica, bobaľky ani ryby. Ja však ryby nejem. Ako malý chlapec som totiž na ryby v Medzeve pytliačil a vždy mi mamka vravela: Radšej jedz raky, žabie stehienka, ale ryby nie, tie smrdia za bahnom…A to vo mne tak zostalo. Je pravdou, že na Aljaške som jedol výborne pripraveného lososa a i keď som ho pochválil, druhýkrát ho už nemusím,“ prezrádza svoj jedálniček.

Vianoce s veľvyslancami

Rudolf Schuster má Vianoce veľmi rád a ako košický primátor organizoval i Košické Vianoce s veľvyslancami, na ktoré pozýval diplomatov z rôznych okolitých štátov.

„Mali sme tam aj Mikuláša, ktorého robil skvelý herec a moderátor, už zosnulý Kleis a veľvyslanci si vždy museli niečo pripraviť, čo nám predviedli a tak dostali darček. Spomínam si na čínskeho veľvyslanca, ktorý pôsobil v Maďarsku a ten nás všetkých dostal. Snažili sme sa s ním dorozumieť, ale tváril sa, že nevie ani anglicky ani rusky…Až keď vystúpil, začal plynulo hovoriť po maďarsky. Šibal jeden, neprezradil nám totiž, že študoval v Budapešti a tak nás všetkých dostal,“ zaspomínal si Schuster a na záver zaprial všetkým ľuďom dobrej vôle krásne a požehnané sviatky v kruhu rodiny.

Foto: Pred rokom krstil knihu Všetko čo mám rád – Ondreja Kandráča a Štefana Skrúcaného.

Výstava fotografií Rudolfa Schustera
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM