Alexandra Kolínská Rôzne

Festival čítania sme tu ešte nemali: Pozrite sa, kto všetko sa zapojí

V dnešnej dobe plnej elektroniky a filmov, ľudia často zabúdajú na knihy. Motivovať deti k čítaniu s dôrazom na podporu tejto aktivity v rodinách je zámerom košického literárneho festivalu Číta celá rodina.

Ilustračný obrázok k článku Festival čítania sme tu ešte nemali: Pozrite sa, kto všetko sa zapojí
Zdroj: TASR

Štvrtý ročník festivalu sa uskutoční v piatok a sobotu 17.-18. októbra v priestoroch košických základných škôl, Detskej fakultnej nemocnice (DFN) a areálu Kasární/Kultur­parku, sídla pobočky LitPark.

Podujatie s bohatým programom pre deti a rodičov a pozvanými literárnymi hosťami pripravuje Knižnica pre mládež mesta Košice (KMMK) a Občianske združenie (OZ) Slniečkovo. „Festival bude rozdelený na tri programové bloky. Prvým bude čítanie na školách – Škola, ktorá číta. Ten druhý sprostredkuje stretnutie s festivalovými hosťami na Literárnom večere, moderovanom Milanom Kolcunom, a tretí predstavuje celodenný program pre rodiny s deťmi, ktorý bude prebiehať priamo v knižnici, ale aj v ďalších priestoroch areálu Kasární/Kultur­park,“ uviedla dnes riaditeľka KMMK Iveta Hurná.

Program festivalu

Návštevníci sa tak môžu tešiť na rozprávkové divadielka, hry, tvorivé dielne, stretnutia so spisovateľmi, burzu kníh, sčítaného Pána Mrkvičku či zábavného Uja Ľuba – juniora. „Nebudú chýbať zaujímavé podujatia pre rodičov o tom, ako a čo čítať svojim deťom, aby z nich vyrástli múdri, dobrí a šikovní ľudia, ktoré nám odprezentujú Ľudmila Hrdináková a Natália Mazanová z projektu Mama, tata čítajte s nami, a Tibor Hujdič, známy propagátor čítania,“ priblížila Hurná.

Hosťami festivalu budú Ružena Anďalová, Roman Brat, Oľga Feldeková, Margit Garajszki, Marta Hlušíková, Jana Mičuchová, Ján Milčák, Alena Penzešová a Valentín Šefčík.

Miesta na čítanie

Piatkový festivalový program spestrí čítanie priamo na školách, a to nielen v triedach, ale aj na iných netradičných miestach, napríklad na chodbách, školských dvoroch, v telocvičniach, kabinetoch, zborovniach či jedálňach. Cieľom je zapojiť okrem žiakov aj zamestnancov a priateľov školy, a samotných rodičov. Organizátori tak chcú ukázať, že čítať sa dá naozaj vždy a všade, pričom sa inšpirovali Prestávkovým minifestivalom čítania, ktorý pripravili Nadácia Pontis v spolupráci s Tiborom Hujdičom v Bratislave.

Čítanie v nemocnici

V Košiciach sa ale bude čítať súčasne na viacerých základných školách, a tiež v DFN, kde sa do čítania budú môcť zapojiť okrem hospitalizovaných detí aj lekári a sestričky. „Každá z čítajúcich škôl bude mať po celú dobu čítania pri sebe jedného z našich festivalových hostí, akéhosi garanta, ktorý bude dohliadať na to, aby sa čítanie dostalo všade a ku všetkým,“ doplnila riaditeľka knižnice.

Školník, kuchárky aj telocvikár

Jednou zo zapojených škôl je ZŠ Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici, kde budú čítať rodičia žiakov, populárne osobnosti, ale aj školník, kuchárky i telocvikár. Zo školákov budú z knižiek prváci čítať deviatakom. Súčasťou programu budú aj besedy s Oľgou Feldekovou. „Do toho budeme nejakým spôsobom integrovať aj ostatné vyučovacie predmety, ako je matematika, na ktorej budú slovné úlohy koncipované s témou beletristických postáv, alebo výtvarná výchova, kde budú deti pracovať s ilustráciami k textom,“ povedal riaditeľ školy Róbert Schwartz.

Projekt je realizovaný s podporou Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR a Ministerstva kultúry SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM