Kultúra

Festival Virvar ponúkne vystúpenia flašinetárov, mesto zaplaví sprievod s bábkami

Festival Virvar - Dni bábkového divadla a hier pre rodiny sa uskutoční po šiesty raz. Na tohtoročnom Virvare sa predstaví 11 divadelných súborov z rôznych častí Európy.

Ilustračný obrázok k článku Festival Virvar ponúkne vystúpenia flašinetárov, mesto zaplaví sprievod s bábkami
6
Galéria
Zdroj: TASR

Festival Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny sa uskutoční v dňoch 7. až 10. júna v Košiciach po šiesty raz. Pripravuje ho Bábkové divadlo Košice (BDK) v spolupráci s Občianskym združením pri BDK.

Podujatie sa začne tradične veselým sprievodom mestom s bábkami a maskami vo štvrtok 7. júna o 14. h na Hlavnej ulici a následne bude pokračovať ďalším programom, a to nielen v priestoroch BDK.

Podľa manažéra BDK Martina Konečného ešte pred slávnostným otvorením festivalu si diváci môžu vo štvrtok pozrieť vystúpenie umeleckého súboru BDK, ktorý sa o 10.00 h predstaví so svojou najnovšou rozprávkou Valibuk a Laktibrada.

V prvý deň festivalu návštevníkov pobaví aj nemecké divadlo Mobiles Theater alebo návrat do čias stredovekých rytierskych slávností v podaní Teáter Komika z Levíc.

Z viacerých krajín

Na tohtoročnom Virvare sa predstaví 11 divadelných súborov z rôznych častí Európy. „Okrem slovenských divadiel sme pozvali aj kolegov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka, Ukrajiny a Grécka. Headlinerom festivalu bude najlepšie bábkové divadlo z Českej republiky – Divadlo Drak Hradec Králové. Dramaturgia festivalu vybrala z jeho bohatého repertoáru jedinečnú hru Posledný trik Georgesa Méliésa, ktorú uvedieme v historickej budove Štátneho divadla (ŠD) Košice. Za túto inscenáciu získalo Divadlo Drak niekoľko ocenení a hralo ju napríklad aj pred publikom v New Yorku,“ priblížil Konečný.

Festival Virvar
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pestrý program

Po prvý raz budú súčasťou festivalu Virvar aj vystúpenia flašinetárov z celého sveta. „Svoje umenie predvedú pred historickou budovou ŠD Košice, Urbanovou vežou, na Hlavnej ulici, ale aj na Balónovej fieste, ktorá sa bude konať v areáli Technickej univerzity v Košiciach. Každý deň festivalu bude plný súťaží a hier pre deti o vecné ceny, ale aj zaujímavých sprievodných podujatí,“ doplnil Konečný.

Ako ďalej uviedol, pokračuje aj projekt Most virvarových úsmevov, ktorý sa tentoraz uskutoční v piatok 8. júna od 14. h v parku pred Štátnym divadlom Košice.

Virvar bude mať aj charitatívny rozmer. Výťažok z benefičného koncertu flašinetárov, ktorý sa uskutoční sobotu 9. júna o 20.30 h, pôjde Slovenskému Červenému krížu, ktorý sa stal partnerom podujatia.

Festival sa bude konať nielen v priestoroch BDK, ale aj v divadle Thália, v ŠD Košice a na ďalších miestach. Z verejných zdrojov ho finančne podporili Fond na podporu umenia, K13, mesto Košice a Košický samosprávny kraj.

Foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM