Zuzana Vajayová Kultúra

Film Toda-Ďakujem vyrozpráva príbeh záchrany pre deportáciou

Neuveriteľný príbeh z obdobia holokaustu vyrozpráva už vyše 90-ročný Juraj Szántó vo filme s názvom Toda – Ďakujem.

Jeho premiéra sa odohrá v stredu 23. marca o 15.00 h v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach. V novom dokumentárnom filme prevedie hlavný hrdina diváka po miestach, kde sa odohrali kľúčové situácie jeho záchrany počas fašistického Slovenského štátu.

Navštívi Prešovské kasárne, kde sa ukrýval, a po rokoch sa vráti do Papradna, malej obce na Považí, kde sa odohral zázrak, vďaka ktorému sa židovský občan Juraj Szántó druhý raz narodil. Szántó sa po rokoch stretáva s potomkami rodín, ktoré sa priamo zúčastnili záchrany a boli potom po vojne za to aj ocenení titulom Spravodlivý medzi národmi.

„Sú to dojímavé stretnutia plné lásky a milých spomienok na ľudí, ktorí si možno ani sami neuvedomovali, akú veľkú vec konajú. Viedla ich len ich jednoduchá a prostá viera v Boha,“ vysvetlila producentka filmu Eva Kratochvílová.

Dodala, že na príbehu človeka, ktorému sa podarilo zachrániť vďaka pomoci ostatných, chceli tvorcovia ukázať nielen odraz doby druhej svetovej vojny, ktorá bola plná prejavov diskriminácie, intolerancie a antisemitizmu. „Našou snahou bolo aj ukázať, ako sa ľudia dokázali zjednotiť na záchranu ľudského života a to aj napriek vplyvu doby, okolia a politiky,“ zdôraznila Kratochvílová. Súčasťou filmu sú aj odborné komentáre historičky Kataríny Hradskej, ktorá sa špecializuje na toto obdobie a ktorá zasadzuje jeden ľudský osud do širšieho spoločenského kontextu, ako aj riaditeľa Židovského múzea v Bratislave Pavla Mešťana.

„Film Toda – Ďakujem môže byť cenným príspevkom k poznaniu našej minulosti a vyzdvihnutím svetlého príkladu ľudského správania sa v temnej a neprajnej dobe,“ dodala Kratochvílová.

Snímka bola vyrobená a produkovaná Nadáciou Alexandra Eckerdta, odvysielať ju má Slovenská aj Česká televízia.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM