Správy

Fontána roky nefunguje a chátra. Mestská časť ju chce konečne opraviť

Fontána na Luníku I bola v minulosti medzi obyvateľmi veľmi obľúbená. Mestská časť jej chce teraz vrátiť zašlú slávu.

Ilustračný obrázok k článku Fontána roky nefunguje a chátra. Mestská časť ju chce konečne opraviť
3
Galéria
Zdroj: MČ Košice Západ

Košická časť Západ plánuje zrekonštruovať fontánu na Luníku I v Zuzkinom parku. Fontána bola dlhodobo nefunkčná, pred rokmi ju z viacerých príčin odstavili a následne schátrala.

Obnoviť ju plánujú do konca budúceho roka. Uviedol to starosta Západu Marcel Vrchota. Aktuálne sa pracuje na projektovej dokumentácii.

Oddychová zóna

„Kedysi bola fontána srdcom Luníka I. Chceme tomuto miestu vrátiť jeho predošlý pôvab. Okrem estetického hľadiska a zatraktívnenia danej lokality pre obyvateľov mesta revitalizácia fontány zároveň priaznivo ovplyvní miestnu mikroklímu,“ povedal starosta. Využitie najnovších technológií pri osvetlení a dýzach podľa neho prispeje k tomu, aby sa okolie fontány opäť stalo obľúbenou oddychovou zónou.

Hlavným zámerom revitalizácie má byť najmä komplexná rekonštrukcia telesa fontány, jej strojovne aj s technologickým zázemím, sadové úpravy a blízko nej by mal pribudnúť aj mobiliár.

Mestská časť chce zachovať architektonický výraz diela a jeho okolia v súlade s pôvodným umeleckým riešením. „Rokovania s dedičmi autorských práv pozdržala pandémia nového koronavírusu. Ich súhlas sa však nakoniec podarilo získať,“ dodal Vrchota. Teleso fontány je umeleckým dielom architekta Eugena Kramára. Ústredným dielom fontány je aj socha Traja IV (Stojaca rodina IV) od košického sochára Jána Mathého.

Chránená ropucha

Pripomenul, že stavebné práce sa nemôžu začať skôr, než dôjde k premiestneniu chráneného živočícha – ropuchy zelenej, ktorá sa v telese fontány v priebehu uplynulých rokov udomácnila. Po konzultáciách s ochranármi je zámerom presun žiab do areálu Základnej školy (ZŠ) Považská, kde pre ne plánujú vybudovať jazierko.

„Termín vybudovania jazierka závisí aj od prieskumu, ktorý sa tam vykonáva, ako aj od získania všetkých potrebných stanovísk a súhlasov príslušných úradov,“ doplnil starosta. Jazierko by malo slúžiť aj ako zdroj vody pre ďalšie živočíchy žijúce v okolí. ZŠ by ho mala využívať i na výchovno-vzdelávacie účely pre svojich žiakov.

Fontána na Luníku I
3
Galéria
Zdroj: MČ Košice Západ

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM