Veronika Hunyadiová Správy

FOTO a VIDEO: Na stanici nevládne chaos. Utečencom pomáhajú dobrovoľníci aj charita

Na košickej železničnej stanici nachádzajú útočisko vojnoví utečenci. Niektorí čakajú na vlak, iní tu zostávajú a potrebujú pomoc.

Zdroj: Dnes24.sk

Košický samosprávny kraj (KSK) na železničnej stanici otvoril informačný bod. Vojnovým utečencom poskytujú informácie dobrovoľníci KSK, charita aj gréckokatolícka eparchia.

Prichádzajúcim poskytujú dobrovoľníci informácie o možnostiach ubytovania a v prípade, že cestujú ďalej, poradia im ohľadom dopravy a pomôžu s kúpou cestovných lístkov. V informačnom bode nájdu aj drobné občerstvenie. Na stanici budú dobrovoľníci pôsobiť nonstop.

Situácia na stanici

V utorok košická železničná stanica informovala, že situácia je kvôli návalu utečencov alarmujúca. Uviedla to hovorkyňa Stanice Košice Alžbeta Gajdošová Keruľová. Informovali sme o tom v článku TU.

„Ide o hromadné príchody, kedy sa v stanici vyskytujú stovky utečencov nielen z Ukrajiny, ale prevažne z afrických krajín a krajín Blízkeho východu,“ povedala hovorkyňa s tým, že časť z nich pokračuje následne ďalej. Podľa nej však mnohí z rôznych dôvodov ostávajú na stanici dlhé hodiny, niektorí dokonca dni.

Na stanicu sme sa v stredu boli pozrieť aj my. Situácia bola počas našej návštevy pokojná, stretli sme tam Ukrajincov aj obyvateľov iných krajín. Išlo o matky s deťmi, mladé ženy, mužov ale aj študentov či celé rodiny. Mnohí utečenci sa obracali na dobrovoľníkov, aby im poradili a pri pokladniach sa tvorili rady. Cudzinci si kupovali lístky na vlaky do ďalších miest alebo zahraničia.

Zahraniční študenti

Plno bolo aj na lavičkách v celej budove, do čakárne sa uchýlili prevažne rodiny s deťmi. Jednotlivci posedávali aj na schodoch, na zemi, pohodlie si urobili dekami a karimatkami. Porozprávali sme sa so zahraničným študentami, ktorí sedeli na lavičkách a čas si krátili na mobiloch.

„Prišli sme z Ľvova, kde presunuli všetkých študentov z východu. Odtiaľ išli všetci do Poľska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko,“ povedal nám jeden z nich, pôvodom z Palestíny. Svoje meno nám ale povedať nechcel. Na Ukrajine študoval tretí rok za zubára a rád by štúdium dokončil v inej krajine.

Na Slovensku zostať neplánuje a na stanici čakal na vlak. „Môj plán je dostať sa do zahraničia k môjmu bratrancovi, kde budem môcť chvíľu zostať. Odtiaľ potom domov do mojej krajiny. Rodina má o mňa strach, boli by radi, keby som sa vrátil,“ prezradil. Zhodnotil aj situáciu na hraničnom priechode. Slováci sa podľa neho správali milo a postarali sa o nich. „Dali nám tam všetko, jedlo, SIM karty. Odvádzajú veľmi dobrú prácu,“ dodal.

Rodinu nechala doma

Rozhovor nám poskytla aj mladá žena z Ukrajiny, ktoré v stredu (2. 3.) prišla do Košíc z Kyjeva po niekoľkých dňoch cesty. Čakala na vlak do Bratislavy. „Odišla som, keď sa v piatok (25. 2.) začala okupácia Kyjeva. Cestujem sama, rodina zostala na Ukrajine. Moja mama, mladší bratia a ďalší sú ale v bezpečí blízko Užhorodu. Prepáčte, je ťažké o tom hovoriť, je to hrozné,“ rozprávala nám so slzami v očiach.

Na Slovenska bola už pred dvoma mesiacmi a našla si tu prácu v hlavnom meste. „Neprišla som sem len ako utečenec, ale kvôli práci. Mám tu kde bývať,“ dodala. Dúfa, že bude vedieť pomôcť rodine, aby prišli za ňou.

Ako to na stanici dnes vyzeralo, si pozrite vo videu a priloženej galérii.

Košická železničná stanica je útočiskom utečencov
13
Galéria

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM