Eva Mikulová Kultúra

FOTO: Desiaty Šengenský poludník búral hranice

Koncerty v podaní mladých hudobníkov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska a Filipín boli okrem Košíc v okolitých dedinách i vo Vysokých Tatrách a v Prahe.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Desiaty Šengenský poludník búral hranice
6
Galéria
Zdroj: Svjatoslav Dohovič

Prvýkrát v Prahe

Festival, jediný svojho druhu v strednej a východnej Európe, opäť potvrdil svoj hlavný zámer a búral prostredníctvom klasickej hudby v interpretácii mladých hudobníkov hranice. „Prvýkrát vďaka spolupráci s Českým spolkom na Slovensku zavítal do Česka, kde sa v stovežatej Prahe uskutočnil jeden z prvých koncertov. Rozšíril sa aj počet miest, na ktorých nie sú koncerty vážnej hudby bežné a vďaka festivalu a jeho hosťom ich v tomto roku zažili Helcmanovce na Spiši či Veľké Kapušany na dolnom Zemplíne,“ hovorí mediálny manažér festivalu Svjatoslav Dohovič.

„Na jednej strane stojí úľava a dobrý pocit z toho, že sa nám to podarilo zvládnuť, na druhej strane s únavou aj pocit ľútosti, že to už skončilo. Aj v tomto roku sa ukázala jedinečnosť tohto festivalu, ktorý hoci nesie vždy rovnaký názov, je každý rok iný a prináša vždy veľa výnimočných momentov,“ hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Obľúbení Filipínci

Vo festivalovom centre v Košiciach sa aj v tomto roku stretlo vyše 200 mladých umelcov zo štyroch krajín. Najdlhšiu cestu merali filipínski vysokoškoláci z University of Phillippines Manila Chorale.

„Som veľmi rád, že sme ich po troch rokoch opäť mali na festivale. Sú to naši veľkí priatelia, s ktorými sme sa zoznámili pred šiestimi rokmi na festivale v škótskom Aberdeene. Tam si Musicu Iuvenalis vybrali organizátori ako orchester a UP Manila Chorale ako zbor pre otvárací ceremoniál, na ktorom sme spolu hrali 22 hymien všetkých zúčastnených štátov. Zrodilo sa priateľstvo, vďaka ktorému sme mohli s Iuvenalisom koncertovať na Filipínach a už trikrát privítať tento špičkový zbor aj v Košiciach,“ hovorí Igor Dohovič.

Samostatný koncert zboru v Kostole Premonštrátov bol ďalším vrcholom festivalu.

Najočakávanejšou udalosťou festivalu sú tradične otváracie či záverečné galakoncerty veľkého medzinárodného orchestra a zboru „Šengenský poludník“ v Kostole Premonštrátov v Košiciach. „Galakoncerty sú každoročne dôkazom toho, akým nádherným spôsobom dokáže hudba spájať mladých ľudí z celého sveta, ktorí po niekoľkých skúškach svojou interpretáciou náročných diel vháňajú do očí slzy a na telo zimomriavky,“ vraví Igor Dohovič.

Jubilejný desiaty ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník, organizuje Sláčikový orchester Musica Iuvenalis.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM