Adam Stečák Kultúra

FOTO: Festival Sound City Days prináša šokujúci zážitok pre nadšencov umenia

Festival prebieha v Kasárňach/Kulturparku. Predstavuje rôznorodosť toho, čo vzniklo v oblasti zvukového umenia a umenia vôbec.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Festival Sound City Days prináša šokujúci zážitok pre nadšencov umenia
14
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Na podujatí sa predstavia umelci zo šiestich krajín. Ich práce sú svojou formou a výrazovými prostriedkami natoľko odlišné, že každý jeden výstup bude originálny a jedinečný.

Projekt Sound City Days je jediný na Slovensku, ktorý sa špecializuje na osobitnú oblasť zvukového umenia s kombináciou vizuálneho umenia, tanca, video artu či digitálnych technológií. Počas troch dní si návštevníci priblížia aktuálnu scénu sound artu, radio artu, noise artu, video artu, či digitálnych vstupov a performance.

Majstri zvuku

Do Košíc zavítali renomovaní umelci ako Marek Chołoniewski, predstaviteľ soundartu v Poľsku, Andrii Linik, mediálny umelec, kurátor a teoretik na Ukrajine, Tilman Küntzel, grafik, multimediálny umelec a vysokoškolský pedagóg z Berlína či z Viedne skladateľka a vydavateľka Patricia Enigl aka Irradiation.

Taktiež sa na festivale predstaví aj mladšia generáciu zvukových umelcov, ako sú Vendula Guhová z Prahy, využívajúca konkrétne nájdené zvuky v podobe musique concrète s pohyblivým obrazom, absolvent bratislavskej VŠVU Gábor Szücs a dvojica vizuálnych umelcov BIOS Boris Sirka a Jozef Tušan. Ich živé vystúpenia sú charakteristické audiovizuálnym site specific live actom.

Prostredníctvom vystúpenia Petry Fornayovej s hudobníkmi Ivanom Šillerom a Ferom Királym si návštevníci mohli vychutnať performance a súčasný tanec už v prvý deň festivalu.

Experiment umenia

Prehliadka umeleckej tvorby zvukového a experimentálneho umenia Sound City Days Košice 2018 je ďalším podujatím, ktoré sa koná v rámci dlhodobej stratégie rozvoja mediálneho umenia v Košiciach, ktoré vlani získali titul UNESCO Creative City of Media Art. Práve oblasť mediálneho umenia prináša prepojenie tvorivosti a umenia s novými technológiami a IT, čoho dôkazom je aj tento festival zvuku.

Festival Sound City Days končí 22. septembra. Výstava so svetelno-zvukovými objektmi v rámci festivalu sa koná v budove Bravo do 7. októbra 2018. Ide o výstavu slovenského intermediálného umelca Mareka Kvetanu.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Sound City Days
14
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM