Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Fontány v centre mesta sú vďačným fotografickým objektom turistov

Hrajúca fontána a fontána znamení spríjemňujú návštevníkom horúce dni. Turistov potešia melódie a tí poverčivejší môžu skúsiť tajomnú moc menšej z nich.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Fontány v centre mesta sú vďačným fotografickým objektom turistov
15
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová

Najatraktívnejšou fontánou je hrajúca fontána v parčíku medzi štátnym divadlom a dómom sv. Alžbety.

Inšpiroval sa v ZSSR

Košičania za hrajúcu fontánu môžu ďakovať exprezidentovi a bývalému primátorovi Košíc Rudolfovi Schusterovi. Inšpiroval sa podobnou, ktorú videl ešte v roku 1985 v bývalom Sovietskom zväze a v roku 1986 postavili fontánu i v Košiciach a hneď sa stala obľúbenou atrakciou.

Je najstaršou v bývalom Československu a po dvadsiatich rokoch ju zrekonštruovali do terajšej podoby. Pri hraní hudby je striekanie vody a farebné osvetlenie fontány regulované na základe hudobných tónov hrajúcej hudby. Počas letných dní reaguje nielen na vlastnú hudbu, ale každú hodinu sa rozozvučí do rytmu zvonkohry.

V repertoári má takmer sto piesní. Zvonkohra pozostáva z 22 zvonov, čo je i počet košických mestských častí, ktoré spolu vážia skoro 1,5 tony a sú usporiadané do tvaru strapca.

Vo fontáne sa nachádza 750 dýz, ktoré dokážu vystrieknuť vodu až do výšky 19 metrov. Vo večerných hodinách vizuálny zážitok dopĺňa farebné osvetlenie v piatich farbách. Riadi ho počítač, ktorý sa nachádza v nenápadnom sklenenom altánku v blízkosti fontány.

Fontána so znameniami

Ďalšou nádhernou fontánou, je okrúhla fontána v parčíku pri Immaculate. Fontánu sem umiestnili pri poslednej rekonštrukcii Hlavnej ulice v rokoch 1994 – 1995. Autorom fontány je už nebohý známy košický sochár Arpád Račko, a inšpiroval sa znameniami zverokruhu. Po obvode fontány sú všetky znamenia a traduje sa, že ak pohladkáte svoje znamenie, tak sa vám splní želanie… V lete sú vo fontáne nasadené japonské koi kapre.

O fontány v meste sa stará Správa mestskej zelene. „Máme v správe 24 fontán. Z toho je 16 funkčných. Nefunkčných je osem z technologických dôvodov. Bude potrebné ich rekonštruovať,“ informoval nás hovorca SMsZ Viliam Strelinger.

Košice - fontány
15
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM