ELA Rôzne

FOTO: Hlavná ulica žije trhmi: Stánky ponúkajú medovinu i pečené špeciality. Za aké CENY?

Tak ako všetky slovenské mestá, aj Košice po dvojročnej covidovej prestávke pripravili viacero vianočných trhov. Čo nájdeme na Hlavnej ulici?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hlavná ulica žije trhmi: Stánky ponúkajú medovinu i pečené špeciality. Za aké CENY?
13
Galéria

Košické trhy oficiálne otvorili v pondelok. Teplú medovinu, sladké dobroty, víno alebo grilované špeciality, to všetko si konečne môžeme vychutnať v stánkoch postavených na Hlavnej ulici.

Desiatky stánkov

"Na vianočne naladených návštevníkov bude tento rok čakať 46 stánkov s rôznym sortimentom. Umiestnené budú tak, ako každý rok, v priestore od Immaculaty smerom na severnú stranu k OD Urban,“ uviedlo mesto Košice na sociálnej sieti.

Vianočné trhy sa spolu s rozsvietením stromčeka začali 5. decembra a potrvajú do 23. decembra a na Silvestra 31. decembra.

Aké sú ceny a čo v stánkoch nájdete? V porovnaní s hlavným mestom sú ceny výrazne nižšie. V Bratislave za varený punč, víno či medovinu zaplatíte 3 eurá. Ak by vás v meste na Dunaji zlákala horúca Demänovka, zaplatíte za ňu tiež 3 eurá (2 dcl), demänovkový punč stojí 3,50.

V metropole východu za deci medoviny či vareného vína zaplatíte niečo medzi 1,25 eura a 1,5 eura. Lokša plnená dusenou kapustou vás bude stáť 3,50 eura. Rovnako aj langoš so šunkou a syrom. Za zemiakovú placku zaplatíte 2,50 eura.

Primátorský punč

Košické Rozprávkové Vianoce potrvajú do 23. decembra a aj tentoraz budú mať charitatívny rozmer v podobe Primátorského punču, ktorý sa na Hlavnej bude podávať každý deň medzi šestnástou až dvadsiatou hodinou.

Koho odrádza dav ľudí a chce zopár centov ušetriť, oplatí sa navštíviť stánky, ktoré sú na okraji trhov. Na Námestí osloboditeľov to tiež žije Vianocami. Netradičné vianočné trhy končia deň pred Štedrým dňom. Stánky budú otvorené každý deň od 11.00 do 21.00 hod.

V rovnakom termíne sa uskutočnia aj vianočné trhy v Halmiho dvore na Hlavnej ulici. Jeden z organizátorov, Jakub Lachký, pre Košice Online uviedol, že ide o náhradu trhov, ktoré boli po minulé roky na Poštovej ulici:

„Keďže Halmiho dvor nie je veľký, podarilo sa nám tam pripraviť štyri rôzne stánky s občerstvením, dva budú podávať jedlo a ďalšie dva budú špecializované práve na nápoje. V programe nebude chýbať ani muzika, hudobné vystúpenia, DJ, dobrá nálada a zábava.“

Dve ruské kolá

Na košickej Terase pri obchodnom centre Galéria sa s otvorením vianočných trhov poponáhľali. Stánky sa tam otvorili tesne pred začiatkom adventného obdobia.

Plocha pred Auparkom je od piatka obsadená stánkami a foodtruckmi s bohatým občerstvením pre labužníkov.

Vianočné mestečko nájdete aj na Námestí Maratónu mieru. Hovorca Košického samosprávneho kraja Michal Hudák spresnil, že vianočné mestečko bude k dispozícii denne do 22. decembra v čase od 15.00 do 21.00 hod.

Návštevníci centra, ako aj okoloidúci, sa tu môžu zohriať teplými nápojmi, ale aj do sýtosti najesť. A po jedle sa môžete za odmenu vydať na vyhliadkovú jazdu. Námestiu totiž dominujú hneď dve ruské kolá.

Jedno je pri hoteli Centrum, druhé počas víkendu vyrástlo medzi obchodným centrom Dargov a Hiltonom.

Vianočné trhy na Hlavnej ulici v Košiciach, 2022
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM