Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Keď sa v Košiciach stmieva, rozsvieti sa skrytá krása dominánt

Dominanty Košíc sú nádherné i v posledných lúčoch zapadajúceho slnka a keď sa zotmie, majú až magickú atmosféru. Presvedčte sa v našej fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Keď sa v Košiciach stmieva, rozsvieti sa skrytá krása dominánt
13
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Turistov v našom meste najviac láka centrum mesta. A najznámejšími dominantami sú dóm sv. Alžbety, kaplnka svätého Michala a Urbanová veža. Všetky tieto tri stavby sú od roku 1970 vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

Dóm sv. Alžbety je najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe a zároveň najväčší kostol na Slovensku. Interiér má plochu 1200 metrov štvorcových a kapacitu 5000 ľudí.

Je katedrálnym chrámom Košickej rímskokatolíckej arcidiecézy a farským kostolom Farnosti svätej Alžbety v Košiciach. Vonkajšia dĺžka dómu je 60 m, šírka 36 m, výška severnej veže 59 m, hlavnej lode 24 m a bočných lodí 12 m.

Začali ju stavať na konci 14. storočia a ukončenie výstavby sa datuje do roku 1508. Má svätyňu s päťdielnym uzáverom, dve veže, poschodovú sakristiu na severnej strane a dve kaplnky a predsieň na južnej strane. Jedinečná je vnútorná dispozícia chrámu, kde hlavnú loď a štyri bočné lode kríži v polovici ich dĺžky jedna priečna loď rovnakej výšky a šírky ako hlavná loď, s ktorou vytvára grécky kríž.

Tým v strede katedrály vzniká objemný centrálny priestor a v exteriéri tri rovnocenné štíty s bohato dekorovanými portálmi, ktoré patria k vrcholom stredovekého kamenárskeho umenia v strednej Európe.

Kostol svätého Michala, bola pôvodne cintorínska kaplnka a postavili ju v druhej polovici 14. storočia. Po kostole rádu dominikánov, je druhou najstaršou stavebnou pamiatkou Košíc.

Zasvätená je svätému Michalovi archanjelovi, patrónovi zosnulých. Jeho vyobrazenie nájdeme, spolu s vyobrazeniami apoštolov sv. Pavla a sv. Petra, v tympane nad bránou kaplnky.

Urbanova veža je zvonica Dómu sv. Alžbety a zasvätená je sv. Urbanovi – patrónovi vinohradníkov.

Veža bola postavená na prelome 14. a 15. storočia ako zvonica v tom čase rozostavaného Dómu v gotickom štýle. Neskôršiu renesančnú podobu získala v roku 1628 od prešovského staviteľa Martina Lindtnera.

Košice - večerné dominanty
13
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM