Adam Stečák Správy

FOTO: Košičania pri Dolnej bráne ukázali, že im naša planéta nie je ľahostajná

V piatok (26.4.2019) sa pri Dolnej bráne v centre Košíc uskutočnil štrajk s názvom Svetový štrajk za budúcnosť klímy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Košičania pri Dolnej bráne ukázali, že im naša planéta nie je ľahostajná
15
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Dolná brána v centre Košíc sa v piatok popoludní stala miestom štrajku. Ľudia, ktorým na našej planéte a klíme záleží, tak prišli vyjadriť svoju nespokojnosť. Ešte pred samotným štrajkom sa konali dve prednášky s diskusiou v AULE na Kostlivého ulici. Venované boli zmenám klímy, ich príčinám, dôsledkom a výsledkom.

Všetci, čo dýchajú vzduch, sa spojili, aby sa podieľali na zastavení katastrofických zmien klímy, ktoré ohrozujú prírodu a každého z nás.

Stredoškoláci po vzore švédskej študentky Grety Thunbergovej v Košiciach sformovali skupinu ľudí, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť planéty Zem.

Na štrajku vystúpilo viacero stredoškolákov: Alex Blandón, Lívia Jánošíková, Marcel Buday, Barbora Výrostková, Ing. Eva Tóthová a jej žiačka, Dominik Hewlett, Marína Kováčová, Mgr. Alexander Ač PhD, Viktória Valentová a Radka Slebodníková. Vystúpujúci študenti rozprávali o histórii Fridays for Future, o stretnutí s Andrejom Kiskom či o tom, prečo a ako šetriť životné prostredie.

„Keď ľudia hovoria o klimatických zmenách, tak si myslia, že stačí zmeniť svoj životný štýl. Bohužiaľ, tomu nie je tak. Až 63% skleníkových plynov má na svedomí 90 firiem na svete. Každý musí sám prevziať zmenu planéty k lepšiemu do vlastných rúk. Sama propagujem a podporujem individuálne ekologické riešenia, ale to nestačí. Pre našu planétu treba urobiť oveľa oveľa viac," povedala Lívia Janošíková, študentka gymnázia Šrobárová 1.

„Od posledného štrajku prešlo 40 dní. Pracovali sme za študentov a občanov. Zúčastnili sme sa mnohých konferencií a mali sme možnosť komunikovať s prezidentom Andrejom Kiskom, predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom a starostami. A za tých 40 dní sa vyprodukovalo 5 biliónov emisií na svete a na Slovensku sa vyrúbalo 1 000 000 str­omov,“ povedal Marcel Buday, študent gymnázia Trebišovská 12.

Štrajk trval od 14:00 hodiny do 16:00 hodiny. Vystupujúci a účastníci štrajku na záver tohoto podujatia pochodovali na Hlavnej ulici v centre Košíc.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Štrajk za planetu ZEM Košice
15
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM