Adam Stečák Rôzne

FOTO: Na Festivale svetových destilátov bola top ochutnávka toho najlepšieho

Spoločenský pavilón v Košiciach hostil svetové značky alkoholu. Ochutnať ste mohli top destiláty či drinky namiešané z toho najlepšieho.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Festivale svetových destilátov bola top ochutnávka toho najlepšieho
12
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák

Hoci sa alkohol vo všeobecnosti považuje za metlu ľudstva, nie je pitie ako pitie. Jeho konzumácia s rozumom je pre fajnšmekrov viac-menej akousi kultúrou pitia a vychutnávania si kvality pred kvantitou.

Presvedčiť sa o tom mohli aj návštevníci Spoločenského pavilónu v Košiciach, kde sa uskutočnil druhý ročník Festivalu svetových destilátov. Festival ponúkol návštevníkom to najlepšie, popri degustácii si mohli návštevníci pochutnať aj na dobrom jedle.

Pod povedením skúsených odborníkov na konkrétne značky ste si mohli vychutnať viac ako sto druhov alkoholu. Nechýbala whisky, whiskey, bourbon, rum, vodka, koňak či zaujímavé miešané nápoje z ponuky najväčších slovenských distribútorov.

Legendy o diablovi

Názov alkohol pochádza z arabčiny – al koh’l a dá sa preložiť ako jemne rozptýlená látka. Technológia destilácie je známa už niekoľko tisícročí. Arabi, Babylončania, Egypťania i Číňania, tí všetci vyrábali alkohol. Najprv im slúžil na lekárske účely, výrobu parfémov a rôznych vonných esencií.

Za najstarší produkt destilácie sa považuje medovina, vyrobená z včelieho medu. V našich končinách má najväčšiu tradíciu pálenie domáceho šnapsu z jabĺk, marhúľ, hrušiek a sliviek.

Destiláty sa poznali od pradávna, napr. v starovekej Číne a neskôr v Japonsku fermentovali ryžu a výťažok destilovali. Aj dnes je známe čínske Sančo a japonské Saké.

Najviac sporov vedú Severania o to, kto vynašiel výrobu whisky. Boli to Íri či Škóti? Z hľadiska historických faktov je najviac informácií o škótskej whisky.

Podľa Írov umenie výroby whisky pochádza práve od nich a putovalo ďalej do Škótska. Podľa legendy prišiel už v 12. storočí do Írska svätý Patrik, stal sa národným svätcom, vyhnal z krajiny diabla a naučil Írov destilovať životodarný nápoj z jačmeňa. Koluje aj množstvo ďalších historiek a príbehov. Tieto majú potvrdzovať skutočnosť, že to boli Íri a nie Škóti, kto vynašiel whisk(e)y.

Whisky či whiskey?

Mimochodom, nie je ani whisky ako whiskey. Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch, toré sú väčšinou dubové. Podľa znalcov nechutia žiadne dve značky rovnako. Čo sa týka názvu, ide o miestne rozhodnutie, ktorý z týchto názvov používať.

Na svete existuje niekoľko základných druhov whisky. Kým v Škótsku, Walesu a Kanade sa používa označenie whisky, v Írsku a Spojených štátoch je to whiskey.

Američania svoju whiskey najčastejšie destilujú z kukurice. Známy je bourbon, pochádzajúci zo štátu Kentucky, a ktorý obsahuje najmenej 51% kukurice (napr. Jim Beam).

Whisky z iných amerických štátov sa už neoznačuje ako bourbon. Najznámejšia je Tennessee whiskey (napr. Jack Daniel’s). Odhliadnuc od názvov, milovníci kvalitných destilátov sa aj na festival zhodli na tom, že všetkého s mierou. Mimochodom, názov whiskey pochádza z írskej gaelštiny a znamená v preklade „voda života“. Tento fakt potvrdzuje, že v rozumnej konzumácii sa požívala údajne pre svoje liečivé účinky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Festival svetových destilátov
12
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM