Iné športy Šport

FOTO: Na košickej Terase si to rozdajú ťažké váhy - najsilnejší muži a ženy Európy

V najväčšej košickej časti Západ sa v sobotu 8. septembra stretne elita kategórie Strongman, ktorá sa počas niekoľkých euroligových kôl v okolitých štátoch dostala na vrchol rebríčka európskej siláckej asociácie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na košickej Terase si to rozdajú ťažké váhy - najsilnejší muži a ženy Európy
5
Galéria
Zdroj: MČ Košice Západ

Tí najlepší práve v Košiciach, pred OC Galéria zabojujú vo finálových disciplínach o titul majstrov Európy v tejto celosvetovo divácky atraktívnej súťaži.

"Dvíhanie viac ako 100 až 200 kíl vážiacich predmetov – kamenných gúľ, betónových kufrov, zdvih a priťahovanie áut, či vykladanie drevenej klady nad hlavu na čas a počet zdvihov a prekvapenie v podobe prekážkovej disciplíny vo fontáne, to sú len niektoré z disciplín, ktoré diváci uvidia naživo na námestí pred obchodným centrom na Terase,“ uviedla spoluorganizátorka majstrovstiev, Janka Kordiaková, známa aj ako Fitness Olympia Sports USA, ktorá má so „strongmenmi“ bohaté skúsenosti z minulých rokov.

Silný športový zážitok

Garantom súťaže je Slovenská asociácia silných mužov (SASIM), ktorá ako jediná má zastúpenie v medzinárodnej federácii silákov (IFSA) a prostredníctvom nej sa do Košíc po prvýkrát podarilo dostať Majstrovstvá Európy v pároch, čo je pre divákov ešte atraktívnejšie podujatie.

Ako informoval Milan Gabrhel, prezident asociácie: „Cieľom súťaže je rozšíriť Slovenskú reprezentáciu silných mužov a žien a divákom priniesť netradičný športový zážitok. Súťaž je určená pre všetky vekové kategórie silákov a siláčiek a najmä pre fanúšikov silových športov. Počas samotných majstrovstiev víťazi (páry) v jednotlivých disciplínach budú ocenení finančnými a vecnými cenami, zároveň za výkony v jednotlivých disciplínach pretekári získavajú body a súťažiaci s najvyšším počtom sa stanú celkovými víťazmi s titulom Majstrovského páru Európy v kategórií Strongman & Strongwomen.“

Strongman Košice
5
Galéria
Zdroj: MČ Košice Západ

Do Košíc pricestujú pretekári z okolitých krajín, najmä z Rakúska, Poľska, Ukrajiny, Českej republiky a samozrejme tešiť sa môžeme na reprezentantov Slovenska.

Silná konkurencia

Medzi ženami je favoritkou východniarka Jana Vašková, ktorá sa pýši titulom 4. najsilnejšej ženy sveta z posledných Majstrovstiev sveta v USA.

Za jej najväčšiu konkurentku pasujú českú reprezentantku a majsterku Európy Martinu Dostálovú, ktorá drží svetový rekord v ťahaní 8 tonového kamióna (20 metrov za 20 sekúnd).

Martina je zároveň držiteľkou striebornej medaily Strongman Afrika. Za mužskú časť Slovákov možno spomenúť bratislavského siláka Františka Piroša, ktorý na Majstrovstvách sveta v dvíhaní klady v Litve získal 4. miesto a je nositeľom Slovenského rekordu v tejto disciplíne (200kg).

Tradičné súťaže

Tradíciou pri takýchto siláckych podujatiach sú aj obľúbené detské i laické súťaže. Už deň pred hlavnou súťažou, v piatok 7. septembra budeme pred Galériou celodenne organizovať „silácke“ disciplíny pre deti a rodiny, tzv. Kinder Silák. Od 10. hodiny najprv pre deti základných a materských škôl a poobede pre širokú detskú verejnosť.

Malí návštevníci piatkového popoludnia sa okrem zábavných siláckych súťaží môžu tešiť na vystúpenia hudobných i tanečných telies, tvorivé dielne či obľúbené atrakcie ako skákacie hrady, maskoti, fitness ukážky či pódiový program Usmievanky, Zvedavka a záver dňa s krátkou exhibíciou Jany Vaškovej. Aj počas hlavnej súťaže silákov, v sobotu 8. septembra si prídu na svoje odvážlivci z radov verejnosti.

"Im dáme možnosť vyskúšať si jednotlivé disciplíny, vyfotografovať sa počas tréningov so strongmanmi či vychutnať si pódiový program napríklad s Braňom Mojsejom ml. & Protection. Podrobný program nájdu záujemcovia na www.kosicezapad.sk,“ doplnil za MČ Košice-Západ vedúci odd.kultúry a športu, Dominik Béreš.

Hlavnými organizátormi majstrovstiev sú MČ Košice-Západ a Umenie žiť Janky Kordiakovej. Podujatie sa koná pod záštitou viceprimátora mesta Košice Martina Petruška a starostu košického Západu Jána Jakubova.

Zdroj a foto: MČ Košice – Západ

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM