Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Na železničnej stanici na vás zo steny vybehne vlak!

Unikátnu 3D maľbu vytvoril mladý košický umelec Jozef Grint a lokomotíva púta pozornosť všetkých návštevníkov Košíc, ktorí pricestujú vlakom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na železničnej stanici na vás zo steny vybehne vlak!
7
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová , FB Grint.sk - 3D maľby

Košická železničná stanica je dôstojnou vstupnou bránou do nášho mesta a závidia nám ju mnohí návštevníci. Pred troma rokmi prešla obrovskou rekonštrukciou a stala sa tak jednou z najkrajších staníc na Slovensku.

Legálne grafity sú umelecké diela

Najnovšie atraktívne dielo na stanici odhalili tento týždeň. Ide o unikátnu 3D maľbu talentovaného košického umelca Dodiho Grinta. Ako nám prezradil, dielo tvoril po nociach.

„Pracoval som na tom 5 nocí ale po 4 hodiny v pokojnom tempe. Pri tvorbe som mal od zadávateľa, správcu prevádzok na Stanici Košice, voľnú ruku a námet som mal už v hlave. Sledoval som rekonštrukciu stanice a sám som ich oslovil, že by som tu chcel vytvoriť 3D maľbu.“

Lokomotíva je skutočne krásnym námetom a už teraz sa pri nej fotí množstvo cestujúcich. Pôsobí, akoby vystupovala zo steny a za ňou je vidno kúsok zrekonštruovanej stanice.

„Je to symbolické prepojenie histórie so súčasnosťou. Starý typ lokomotívy a moderná budova,“ dodáva D. Grint.

Mladý umelec patrí medzi špičku v tomto štýle maľby a jeho diela môžu Košičania vidieť aj v Auparku na autoumývarke alebo na Bowlingu na Lokomotíve. Jeho najznámejšie práce sú v Tricklandii v Starom Smokovci: „Nepracoval som tam sám, ale spoločne s dvoma mojimi priateľmi umelcami,“ vysvetľuje.

Stop od pamiatkárov

Plánoval tiež maľby v centre Košíc, ale pamiatkári mu to nedovolili: „Nechápu, že legálne grafiti, ktoré majú myšlienku a koncept, majú nielen reklamné ale i kultúrne posolstvo. Zároveň je to prevencia proti vandalom, pretože ilegálni grafiťáci rešpektujú legálne práce umelcov,“ dodáva.

3D vlak na stanici
7
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová , FB Grint.sk - 3D maľby
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM