Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Novorodenecké oddelenia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura dostali darom nové monitory dychu

Najmenším pacientom a ich mamičkám už slúži 10 nových monitorov typu Babysense od Nadácie Križovatka a spoločnosti MIRAKL a.s., ktorá na Slovensku zastrešuje lekárne Dr. Max.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novorodenecké oddelenia  Univerzitnej nemocnice L. Pasteura dostali darom nové monitory dychu
4
Galéria
Zdroj: UNLP

Monitor dychu BabySense je historicky prvým výrobkom na svete tohto druhu. Po dobu 30 rokoch svojej existencie prešiel mnohými úpravami a je neustále modernizovaný tak, aby spĺňal náročné klinické skúšky.

Za spoločnosť MIRAKL nemocnicu navštívila a monitory odovzdala Dana Svatková: „Profesionálna starostlivosť o zdravie pacientov je základným pilierom každodennej práce a služby, ktorú denne poskytujeme širokej verejnosti. Pomoc nemocniciam a ich najmenším pacientom je pre nás preto celkom prirodzená. Teší nás, že môžeme podporiť starostlivosť o zdravie tých najzraniteľnejších aj za bránami lekárni.“

Monitor požičajú aj do rodín

V prípade, ak sa dýchanie zastaví na dobu dlhšiu ako 20 sekúnd, alebo ak dieťa začne plytšie a pomalšie  dýchať, monitor upozorní na tento stav  zvukovým a svetelným signálom. Každé dieťa s rizikovým faktorom pre SIDS (syndróm náhleho úmrtia) by malo mať aj po prepustení z nemocnice tento monitor, ktorý za poplatok z nemocnice zapožičajú.  Rizikové skupiny sú napríklad predčasne narodené deti, deti s malou pôrodnou hmotnosťou do 2500 gramov, ak sa SIDS vyskytol u niektorého zo súrodencov, nízky vek matky do 20 rokov či deti matiek, ktoré mali počas tehotenstva zlú životosprávu.

„Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať za nové monitory dychu,  ktoré opäť zlepšia starostlivosť o našich najmenších pacientov. Teraz už každé dieťatko u nás hospitalizované má v postieľke  apnoe podložku, či je pri mamičke alebo na oddelení. Monitor dychu spoľahlivo odhalí náhlu zástavu dychu a pri rýchlom poskytnutí prvej pomoci môžeme bábätko zachrániť.  Mamičky sú spokojnejšie, lepšie spia, tým sa aj laktácia rozvíja rýchlejšie a na druhej strane aj práca zdravotníckeho personálu je uľahčená,“ uviedla primárka neonatológie Iveta Kostelníková.

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným syndrómom SIDS. V projekte „Mamička dýcham“ bolo novorodeneckým oddeleniam nemocnice darovaných do dnešného dňa celkovo 54 monitorov dychu.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM