Katarína Oravská Rôzne

FOTO: Oči Košičanov pred magistrátom upútalo obrie nafukovacie čudo!

Pred košickým magistrátom ľudia spozorovali neobvyklý výjav. Dokonca sa ním mohli prejsť. Čo toto obrie čudo malo predstavovať?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Oči Košičanov pred magistrátom upútalo obrie nafukovacie čudo!
Zdroj: TASR

Na potrebu prevencie proti rakovine hrubého čreva a konečníka upozorňovala včera pred košickým magistrátom obria nafukovacia maketa čreva. Košičania sa v rámci edukačnej kampane mohli názorne dozvedieť o možnostiach predchádzania tomuto zhubnému ochoreniu, ktoré ročne postihne až 3600 Slovákov.

Košičania pri prechádzaní „tunela“ nafukovacej makety mohli uvidieť, ako vyzerá črevo zvnútra a jeho rôzne ochorenia, a oboznámili sa i s preventívnymi testami stolice, ktoré dokážu odhaliť skryté krvácanie poukazujúce na možné zmeny v čreve. Novinkou tohtoročnej akcie bola bezplatná dostupnosť testov pre štyridsiatnikov a dômyselná pomôcka na uľahčenie správneho odberu vzoriek.

Edukačná kampaň v spolupráci s edukačným tímom občianskeho združenia Europacolon Slovensko a najväčšou slovenskou zdravotnou poisťovňou sa koná pod záštitou primátora mesta Richarda Rašiho. „Ako lekár podporujem každú kampaň, ktorá má za cieľ znižovať pomocou osvety počet úmrtí ľudí zapríčinených závažnými ochoreniami,“ uviedol Raši. „Treba si totiž uvedomiť, že uvedené zákerné ochorenie sa dlho vyvíja bez akýchkoľvek príznakov, a neskôr dokáže narobiť veľa žiaľu a bolesti v mnohých rodinách.“

Osvetoví pracovníci združenia Europacolon Slovensko informovali ľudí najmä o dostupnej a plne hradenej prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka. „Toto zhubné ochorenie je možné zachytiť a odstrániť už vo vývojovom štádiu, a to jednoduchým testom na skryté krvácanie do stolice, ktorý je súčasťou preventívnej prehliadky u praktického lekára,“ uviedla prezidentka združenia Europacolon Jana Pifflová Španková. Členovia združenia podľa nej už majú ťažkú osobnú skúsenosť s touto zákernou chorobou, preto je pre nich dôležité, aby sa ľudia dozvedeli, že je možné sa pred ňou chrániť.

Oči Košičanov pred magistrátom upútalo obrie nafukovacie čudo!
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM