Adam Stečák Rôzne

FOTO SERIÁL (5.): Nenápadná budova s bohatou históriou v centre Košíc

V minulom článku nášho foto seriálu sme sa venovali histórii najstaršieho kostola v Košiciach, ktorý stojí na Dominikánskom námestí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (5.): Nenápadná budova s bohatou históriou v centre Košíc
13
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

V tomto článku sme sa pozreli na jednu z nenápadne pôsobiacich historických budov v centre mesta, a to Urbanovu vežu. Možno ste si mysleli, že táto veža nemala v minulosti žiadne opodstatnenie či úlohu, no práve naopak.

Urbanova veža slúžila ako zvonica Dómu sv. Alžbety, ktorá bola zasvätená sv. Urbanovi, patrónovi vinohradníkov. V roku 1907 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku spolu s Dómom sv. Alžbety a Kaplnkou sv. Michala.

Rok postavenia veže sa eviduje medzi 14. a 15. storočím. V tom čase sa staval aj Dóm, v gotickom štýle a neskôr v roku 1628 získal renesančnú podobu z rúk Martina Lindtnera, ktorý pochádzal z neďalekého Prešova.

Tabuľa z mramoru

Na veži je veľmi dôležitá tabuľa z mramoru, ktorá sa k tejto prestavbe viaže. Nápis pod erbom uvádza mená vtedajšieho richtára a prísažných.

V roku 1556 zasiahol mesto požiar, ktorý postihol vežu a aj Dóm a ich zvony boli roztavené, v roku 1557 bol z ich zliatin vytvorený zvon veľkých rozmerov, ktorý vážil neuveriteľných 5 ton a bol umiestnený do samotnej veže.

Začiatkom 19. storočia bola na vežu pribudovaná empírová strieška, kde boli malé obchody. Časom ju nahradila arkádová strieška, ktorá chránila náhrobné kamene zo stredovekého cintorína, ktoré boli osadené do stien veže s tématikou dejín mesta.

Ďalší požiar zasiahol vežu aj v roku 1966, kedy bol zničený zvon a aj strecha veže a jej podobizeň sa od vtedy nezmenila. Veža bola v rámci reštitúcie vo vlastníctve cirkvi, ktorá ju od roku 2004 prenajíma a sídli v nej Múzeum voskových figurín.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Urbanova veža Košice
13
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM