Adam Stečák Rôzne

FOTO SERIÁL (6.): Budova, v ktorej sa vystriedali vojenské sklady za umenie

Košice sú bohaté na históriu a dôkazom sú aj jej historické budovy. Minulosť Kasární do ďalekej minulosti nesiaha, no aj tak ich tam môžeme zaradiť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (6.): Budova, v ktorej sa vystriedali vojenské sklady za umenie
17
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

História bývalých kasární siaha až do 19. Storočia, kedy bol tento komplex vybudovaný a bol umiestnený do Šafránovej záhrady. Košice, čo sa týka vojenskej histórie, sú veľmi bohaté a faktom je, že sa v nich nachádzalo v roku 1939 spolu až 13 kasární. Väčšina týchto objektov bola určených pre potreby skladu.

Z pôvodných budov Kasární sa zachovali tri, ktoré patria do vlastníctva mesta, a pribudlo k nim ďalších osem objektov.

V roku 2013 však prišla veľká zmena. Košice získali prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry. Zrekonštruovali niektoré z historických budov: Kulturpark, vybrané výmenníky na sídliskách, Mestský park, Košický hrad, Dóm sv. Alžbety, kaštieľ v Krásnej a Amfiteáter.

Rekonštrukcia kasární začala v roku 2012 a hlavným cieľom bolo vytvoriť z tohoto komplexu miesto pre zoskupenie všetkej kultúry určené pre tanečníkov, umelcov, ktorí sa tak môžu v centre kultúry prezentovať.

V areáli sa nachádzajú budovy, ktorých názvy sú Alfa, Bravo, Charlie, Steel Park a navigačný bod Zulu. Kulturpark je známy hlavne svojimi podujatiami či výstavami od rôznych umelcov.

Areál plne využívajú aj skateboardisti, kde sa môžu v tomto športe zdokonaľovať. V budovách nájdete knižnice, ateliéry či podzemné parkovisko. Kulturpark sa tak po rekonštrukcií stal vyhľadávaným miestom v Košiciach, kde si každý príde na svoje.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Kasarne Kulturpark
17
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM