Adam Stečák Rôzne

FOTO SERIÁL (1.): Tajomné Luníky: Najprv na bojisku, dnes na najväčšom sídlisku

Druhé najväčšie na Slovensku a najväčšie v Košiciach. Reč je o sídlisku Košice-Západ. V našom seriáli sme sa vybrali po stopách minulosti mestských častí Košíc.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (1.): Tajomné Luníky: Najprv na bojisku, dnes na najväčšom sídlisku
26
Galéria

Sídlisko Košice-Západ, hovorovo Terasa, je najväčším sídliskom v metropole východu. Táto mestská časť je po bratislavskej Petržalke a Ružinove tretia najobývanejšia mestská časť na Slovensku. Rozdeľuje sa na Luníky, a to od I. po IX.

Názov Luník znamená označenie okrskov Košického sídliska Terasa, ktoré je druhé najväčšie na Slovensku. Tvorí ju osem Luníkov. Možno sa pýtate, prečo sa v oficiálnom označení hovorí iba o 8 častiach. Pravda je, že neslávne známy Luník IX. je samostatnou časťou, keďže vznikol ako „epxeriment“ v značnej vzdialenosti od ostatných častí a tak sa Luník IX. nepovažuje za súčasť Terasy.

Keď sa pozrieme do histórie tohoto sídliska, tak výstavba rodinných domov začala na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia. V roku 1962, konkrétne 22. februára, sa začala výstavba sídliska s názvom “Nové mesto”, ktoré teraz nazývame Terasa. Vojenské cvičisko sa nachádzalo na Luníku III. a IV. Výstavba pokračovala až do roku 1971.

Sídlisko Terasa je bohaté na zelené plochy, miesta ideálne na oddych či prechádzky. Nachádzajú sa tu tri parky: Zuzkin, Katkin a Aničkin park.

Na Terase sa nachádza aj známe kino Družba, ktoré s jeho vybavením patrilo v časoch keď sa v ňom ešte premietali filmy k najvybavenejším. Pred tým ako sa v roku 1929 z Družby stalo kino slúžilo ako vojenské kasíno. V roku 2012 ukončilo premietanie po dlhých 83 rokoch.

Sídlisko sa rozširuje a pribudli k nemú nové obytné súbory Nová Terasa 1, 2 a vo výstavbe je Nová Terasa 3.

O sídlisku Terasa bol natočený aj dokumentárny film, ktorý mal veľký úspech a potešil hlavne obyvateľov tohoto sídliska.

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Košice-Západ
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM