Adam Stečák Kultúra

FOTO: Tak plynie čas: Kunsthalle odhaľuje tajomstvá minulosti Slovenska

Sto rokov histórie na našom území v podobe najcennejších archívnych dokumentov si môžete pozrieť do 18. novembra v Kunsthalle/Hale umenia na výstave.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tak plynie čas: Kunsthalle odhaľuje tajomstvá minulosti Slovenska
16
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Expozíciu Na ceste k slovenskej štátnosti pripravilo Ministerstvo vnútra v spolupráci s archivármi z celého Slovenska v rámci osláv 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, 50. výročia obrodného procesu a 100. výročia vzniku Československej republiky.

„Myšlienku prezentovať našu spoločnú históriu s Čechmi prostredníctvom zachovaných archívnych dokumentov ako historických prameňov, jednoznačne akceptovalo aj vedenie Ministerstva vnútra. Cieľom a prakticky naplnením poslania trvalo zachovať archívne dedictvo, je umožniť prístup k informáciám obsiahnutých v archívnych dokumentoch,“ uvádza štátny tajomník Ministerstva vnútra, Rudolf Urbanovič.

Hostitelia na východe

Košice boli vybrané na takúto historickú udalosť aj kvôli vhodným prezentačným podmienkam. „Košice sú druhé najväčšie mesto Slovenska a veľmi pekné mesto, s výbornými podmienkami a skvelými priestormi na prezentovanie takejto výstavy. Myslím, že je len dobre, že sa Košice ujali hostiteľstva lebo si to zaslúžia,“ ozrejmil nám štátny tajomník, ktorý považuje vystavenú expozíciu aj za srdcovú záležitosť.

„Pre mňa osobne, ako pre tak trošku národne orientovaného človeka znamená táto výstava veľmi veľa. Sú tu zachytené najväčšie dokumenty a fakty celej histórie slovenského národa. Vystavované udalosti začínajú práve revolučným rokom 1848, kedy boli vyhlásené slávnou štúrovskou generáciou Žiadosti slovenského národa v Liptovskom Mikuláši, čo ma veľmi teší lebo odtiaľ pochádzam. Som rád, že tieto archívne fakty sú teraz prezentované tu v Košiciach a sú z môjho rodiska,“ opisuje Urbanovič, ktorý pevne verí, že každý si tu nájde niečo, jemu srdcu blízke.

„Prial by som si, aby sem chodila hlavne tá mladšia generácia, aby to národné povedomie a vlastníctvo sme vzbudzoval aj u nich,“ dodáva Rudolf Urbanovič.

Zabudnuté dejiny

Riaditeľka odboru archívov Mária Mrižová priblížila ako prebiehal výber vystavených dokumentov: „Z hlbín oceánu stoviek archívnych dokumentov sme dostali na povrch už dávno zabudnutý príbeh dejín a neopakovateľné okamihy. Takýto rozsah výstavy tu nebol za posledných 20 rokov. Snažili sme sa využiť všetky dostupné možnosti, chceli sme sa priblížiť informáciami všetkým vekovým kategóriám a zároveň zaujať laikov aj odbornú verejnosť.“

Expozícia predstavuje viac ako 600 archívnych audiovizuálnych a 3D dokumentov a je prezentovaná v deviatich kójach. Zobrazuje dianie, ktoré formovalo našu súčasnosť.

Podujatie je neopakovateľnou príležitosťou pre odborníkov i nadšencov všetkých vekových kategórií, ktorí si radi obohatia svoje vedomosti v oblasti národných dejín.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Kunsthalle Kosice vernisáž
16
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM