Šport

FOTO: V lete sa v Košiciach začne s výstavbou Národného olympijského centra

S výstavbou Národného olympijského centra plaveckých športov Košice (NOCKE) sa začne v lete.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V lete sa v Košiciach začne s výstavbou Národného olympijského centra
3
Galéria

Vznikne na mieste terajšej mestskej krytej plavárne. Nový športový stánok sa stane dejiskom domácich a medzinárodných súťaží vo vodnom póle, plávaní a synchronizovanom plávaní.

Ako informuje magistrát na svojej webstránke, ak všetko pôjde hladko, športová verejnosť v meste by si v NOCKE mohla zaplávať v prvej polovici roku 2025.

Plavecký komplex postaví vranovská spoločnosť Betpres, ktorá uspela vo verejnej súťaži s cenou 16,68 milióna eur bez DPH. V zmysle uznesenia mestského zastupiteľstva bolo podmienkou pre začatie výstavby NOCKE, aby naň mesto získalo aspoň 50 percent externých zdrojov.

Projekt za milióny eur

„Po tom, ako sa Košický samosprávny kraj (KSK) v uplynulých mesiacoch odmietol podieľať na financovaní NOCKE navrhovanou sumou 4 milióny eur, požiadal košický primátor Jaroslav Polaček o pomoc pri získaní požadovanej dotácie Fond na podporu športu (FnPŠ), Slovenský olympijský a športový výbor, ministerstvo školstva a Slovenskú plaveckú federáciu,“ uvádza magistrát.

Fond na podporu športu na svojom piatkovom (30. 6.) rokovaní odobril štátny príspevok na výstavbu NOCKE vo výške 8,34 milióna eur.

Definitívne rozhodnutie o poskytnutí týchto finančných zdrojov prijme v júli vláda SR, ktorá podľa zákona rozhoduje o všetkých dotáciách nad 5 miliónov eur.

Dôležitá investícia

„Je to veľký deň pre všetkých Košičanov, športovcov a rekreačných plavcov v našom meste. Oplatilo sa nám stovky hodín rokovať a bojovať o to, aby sa táto dôležitá investícia mohla uskutočniť,“ uviedol primátor Košíc.

„Som veľmi rád, že v deň zatvorenia Mestskej krytej plavárne v Košiciach Správna rada FnPŠ jednohlasne rozhodla o podpore projektu dôležitého nielen pre plavecké športy, ale pre celé východné Slovensko,“ povedal predseda Správnej rady FnPŠ Ladislav Križan v súvislosti s výstavbou prvého 50-metrového bazéna s desiatimi dráhami na Slovensku.

Športový komplex vznikne spojením mestskej krytej plavárne a kúpaliska Červená hviezda.

Mestskú krytú plaváreň má v správe od roku 2021 mestský podnik TEHO, ktorý prevádzkuje aj kúpaliská Rumanova a Červená hviezda, bude hlavným investorom výstavby NOCKE.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili ešte v uplynulom roku uznesenie, že TEHO môže na tento účel čerpať investičný úver, z ktorého bude financovaná samotná výstavba a tiež aj nákup vybavenia pre NOCKE. Banky poskytli mestskému podniku úvery až do celkovej výšky 18 miliónov eur, ktorých splatnosť je naplánovaná na koniec roka 2045.

Národné olympijské centrum Košice
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM