Kultúra

FOTO+VIDEO: Úžasná výstava v Kunsthalle mapuje 100 rokov našej štátnosti

Najcennejšie archívne dokumenty mapujúce vyše 100 rokov existencie Slovenska. Na výstave Na ceste k slovenskej štátnosti uvidíte viac ako 620 archívnych dokumentov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO+VIDEO: Úžasná výstava v Kunsthalle mapuje 100 rokov našej štátnosti
Zdroj: TASR

Odkryli archívy

„Archívna výstava takéhoto rozsahu tu nebola 20 rokov, ďalších 20 asi nebude. Našou snahou bolo previesť návštevníka od čias národného obrodenia v roku 1848 cez ťažké roky prvej svetovej vojny, radostné obdobie vzniku samostatného štátu a život prvej Československej republiky, až po náročné obdobie druhej vojny, ťažké 50. roky, obrodný proces v roku 1968 a podiel Slovákov a Sloveniek na tzv. Pražskej jari, normalizačné obdobie až po samostatný vznik slovenského štátu a k tomu, že sa Slovenská republika etablovala v štruktúrach európskeho spoločenstva,“ povedala odborná garantka výstavy Mária Mrižová.

Výstava je rozdelená do chronologických blokov. Mnoho dokumentov je vystavených po prvý raz. „Sú tu napríklad originály zápisníc z deklaračného zhromaždenia z 30. októbra 1918, je tu zverejnený originál rozsudku nad Jozefom Tisom a sú tu ďalšie naozaj veľmi zaujímavé dokumenty a mapy, ktoré dokumentujú viac ako 100 rokov."

Interaktívne kiosky

Na výstave si môžete prezerať dokumenty aj prostredníctvom interaktívnych kioskov. „Výročia, ktoré si pripomíname v tomto roku, považujem za jedinečnú príležitosť ako prispieť k vzájomne spolupatričnosti Slovákov a k ich identifikácii so slovenskou štátnosťou," uviedol počas slávnostného otvorenia výstavy štátny tajomník ministerstva vnútra Rudolf Urbanovič.

Verejné vystavovanie daných dokumentov považuje za zdroj historického a kultúrneho povedomia, národnej hrdosti a ako zhmotnenie pamäti národa.

Výstava potrvá do 18. novembra.

Výstava - Na ceste k štátnosti
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM