Eva Mikulová Rôzne

FOTO: VÍKENDOVÝ CESTOPIS: Navštívili sme romantický Salzburg

Aj Košičania radi cestujú a objavujú krásne miesta u našich susedov. A jedným z najkrajších miest v Rakúsku je Salzburg, ktorý je úzko spätý s Mozartom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: VÍKENDOVÝ CESTOPIS: Navštívili sme romantický Salzburg
21
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Soľ nad zlato

Do Salzburgu sme sa vybrali počas leta. Z Košíc je síce cesta dlhá, ale s dobrou partiou nám ubehla ako nič. Salzburg má množstvo prívlastkov. Najznámejší je ako mesto Mozarta, ktorý sa tu narodil, ale nazývajú ho i Rímom Severu alebo najromantickejším mestom Rakúska. Niet div, veď jeho architektúra je silne ovplyvnená talianskou barokovou školou. Mesto, ktoré má 150-tisíc obyvateľov, je predovšetkým späté so soľou a s geniálnym Wolfgangom Amadeom Mozartom.

Práve soľ, ktorá sa pri meste ťažila, bola najväčším salzburským bohatstvom. Už v 7. storočí bolo založené salzburské biskupstvo. Katolícki arcibiskupi mali všetku politickú moc nad mestom až do 19. storočia. V meste je 20 prekrásnych barokových kostolov. Unikátny je zámok Mirabell s nádhernými záhradami, ktorý dal postaviť v roku 1606 arcibiskup Wolf Dietrich pre svoju milenku Salome Alt. Tá mu zase darovala 15 detí.

My sme chceli počas dvoch dní vidieť čo najviac a tak sme si v Informačnom centre kúpili Salzburgcard. Tá nám umožňovala nielen prednostný vstup do mnohých múzei a pamiatok, ale i vstupy zadarmo či z výraznou zľavou.

Mozartove gule

Mozarta, najslávnejšieho rodáka, cítite v Salzburgu na každom kroku. Narodil sa 27. januára 1756 a v jeho rodnom dome je v súčasnosti múzeum. V meste prežil viac ako dve tretiny svojho života a skomponoval väčšinu svojich diel.

Pre turistov sa v koncertnej sále Stiftskeller niekoľko dní do týždňa organizujú tzv. Mozartove večerné koncerty aj so slávnostnou večerou. Je to skutočne gurmánsky a noblesný zážitok. Okrem špecialít rakúskej kuchyne vám možno naservírujú aj originálny salzburský múčnik – salzburské noky. A nebolo by to mesto Mozarta bez svetoznámych Mozartových gúľ. Originálne si môžete vychutnať len tu!

Sú robené ručne, bez konzervačných prísad a len pravé sú zabalené v striebornom obale s modrou hlavou Mozarta. V roku 1890 ich ako prvý vytvoril cukrársky majster Paul Fürst. V Salzburgu si túto jedinečnú marcipánovo-nugátovú pochúťku kúpite za 1,10 eur.

Najkrajšia nákupná ulička

Getreidegasse, čiže Obilná ulička, je vraj najkrajšou nákupnou uličkou v celom Rakúsku. Je zvláštna tým, že nie je preťatá jedinou priečnou uličkou. Jej čaro spočíva v nádherných kvetinových pasážach a lemujú ju obchody svetových značiek. Pripravte sa však na to, že ceny sú prispôsobené turistom. Sú omnoho vyššie ako v iných častiach mesta.

Raritou sú aj železné tepané vývesné štíty nad každým obchodom ako aj cechové erby miestnych remeselníkov. Vývesné štíty musí mať každý dom a musia ladiť so starobylými štítmi. Takže aj fastfood McDonald má na tejto ulici kovový znak.

Pevnosť Hohensalzburg

Určite si nedajte ujsť túto starobylú pevnosť z roku 1077. Je to najväčší a úplne zachovalý hrad v strednej Európe. Týči sa nad Salzburgom a turista sa tam môže dostať nielen peši, ale aj pohodlne – zubačkou. Sú tu zachované stredoveké kniežacie komnaty, mučiareň a bývalé soľné sklady.

Návštevníci si vychutnajú aj nádherný výhľad na mesto a blízke Alpy, ktorý sa im naskytne na vrchole hradnej veže. Salzburg a okolie ponúka návštevníkom však omnoho viac, preto si naň vyhraďte viac ako jeden deň

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM