Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Z Košíc do krajiny kobercov a voňavých korení: Vyskúšali sme výhody priameho spoju do Turecka

Na košickom letisku "parkujú" viaceré aerolinky. Najväčší dopravca lietajúci na Slovensko, Turkish Airlines, vás za pár hodín vysadí v krajine korení, kobercov a voňavého Orientu. Vyskúšali sme na vlastnej koži.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Z Košíc do krajiny kobercov a voňavých korení: Vyskúšali sme výhody priameho spoju do Turecka
9
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová , pixabay.com

Že košické letisko je najlepšie na Slovensku, o tom medzi cestovateľmi niet pochýb. Na rozdiel od bratislavského, z ktorého lietajú v drvivej väčšine len nízkonákladové spoločnosti, z Košíc sa dostanete do sveta na palubách svetovo uznávaných leteckých aeroliniek.

V prvej polovici roka 2018 letisko Košice privítalo 213 712 cestu­júcich, čo predstavuje medziročný nárast o 14,2 %. V absolútnom vyjadrení ide o nárast o 26 587 cestu­júcich v porovnaní s prvou polovicou roka 2017.

Spolu 186 865 cestujúcich využilo pravidelné linky z a do Košíc, čo predstavuje zvýšenie o 8,8 %. Počet vybavených cestujúcich na dovolenkových linkách stúpol na 11 373 cestujúcich, teda až o 78,4 %.

Z Košíc do sveta

Najväčší dopravca lietajúci na Slovensko, ktorým je Turkish Airlines, spája Košice so svojou sieťou viac než 300 destinácií prostredníctvom svojho domovského letiska v Istanbule.

A tak si zaletieť na predĺžený víkend napríklad do krajiny sultánov, korení, kobercov či originálneho kebabu nie je žiaden problém. My sme si to vyskúšali na vlastnej koži a neľutujeme. Z Košíc do Istanbulu lieta národný dopravca Turkish Airlines, ako z jediného mesta na Slovensku.

Keďže to nie je žiadna „nízkonákladovka“, tak ceny za spiatočnú letenku sú, samozrejme, o niečo vyššie, ale to je snáď jediný nedostatok. A možno ani nie. Keď si narátame, že pri nízkonákladových spoločnostiach si síce zakúpite lacnú letenku, ale nemáte v nej nič.

Ani batožinu, ani catering na palube a ešte si aj musíte palubný lístok vytlačiť, lebo keď ho nemáte vytlačený alebo v mobilnej aplikácii, tak vám za jeho vystavenie na letisku zaúčtujú ďalší poplatok. A to nehovoriac o potupnom premeriavaní každého centimetra príručnej batožiny. I pohodlie na palube normálnych spoločností je vyššie a nechýba ani zábavný servis.

Výhody:

1. Check-in si, samozrejme, môžete urobiť už doma a bez žiadnych ďalších príplatkov si zvolíte i miesto v lietadle. Nemusíte sa stresovať, že palubný lístok nemáte vytlačený. Stačí v mobilnej aplikácii alebo sa na letisku preukážete osobným preukazom.

2. Ak sa odbavujete na letisku, tak vám na požiadanie pridelia miesto pri sebe – ak cestujete viacerí. Samozrejme, bez poplatkov.

3. Žiadne zdržujúce merania príručnej batožiny. Dokonca v cene letenky máte aj podpalubnú (odbavenú) batožinu do hmotnosti 30 kíl – bez poplatku.

4. Na palube dostanete catering. My sme pri rannom lete do Istanbulu, ktorý trval necelé 2 hodiny, dostali kompletné raňajky. Pri večernom lete sme dostali večeru. A keď máte chuť na niečo ostrejšie, tak vám stewardky ponúknu víno alebo pivo. Opäť zadarmo.

5. Na palube máte zábavný systém. To znamená, že dostanete slúchadla a v pohode môžete sledovať filmy. Nehovoriac o tom, že i sedenie v takýchto lietadlách je pohodlnejšie. Máte väčší priestor na nohy.

Let s Turkish Airlines
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM