Lenka Fedorová Správy

Google Maps má na východe silného konkurenta: Aha, aké detaily odfotili Česi!

Česi po dvoch rokoch obnovili zábery východného Slovenska. Výsledkom je väčšia kvalita i lepšia možnosť priblíženia. Posúďte sami!

Ilustračný obrázok k článku Google Maps má na východe silného konkurenta: Aha, aké detaily odfotili Česi!
1
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Česká stránka mapy.cz v uplynulých dňoch aktualizovala zábery východného Slovenska. Stalo sa tak po dvoch rokoch, keď počas vegetačného obdobia 2016 nafotila v Košickom a Prešovskom kraji takmer 12 000 snímok.

„Fotenie leteckých snímok je závislé od počasia a viditeľnosti, preto je ho nutné dobre naplánovať. V priebehu roka je pre vyhotovenie snímok vhodné len vegetačné obdobie, keď majú stromy listy a zároveň je slnko dostatočne vysoko, aby objekty neboli skryté v tieni. Preto sa sústredíme vždy na jednu oblasť, ktorú dokážeme pokryť v dostatočnej kvalite,“ vysvetľuje Petr Hofman, GIS špecialista služby Mapy.cz.

Surové dáta východného Slovenska z 11 898 obráz­kových plátov s rozmermi 10 000 × 10 000 px zaberali 1,7 TB. Ako ďalej stránka informuje, najzreteľnejšou premenou prechádza ortofoto na miestach, kde možno sledovať priebeh výstavby budov a infraštruktúry. Ako príklad uvádzajú Vodárenskú ulicu v Košiciach, ktorá prešla veľkou zmenou.

Nižšie si možno priblížiť a porovnať zábery z vtáčej perspektívy historického centra mesta prostredníctvom mapy.cz.

Skúste rolovať a pozrite až do akých detailov to ide! Snímky potom porovnajte s Google Maps.

Mapy.cz

Google maps

Titulné foto: Vodárenská ulica, Košice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM