Správy

Odborníci zvýšili stupeň výstrahy pre okres Košice: Sledujte, čo nás to čaká!

Búrky nie sú v tomto ročnom období ničím výnimočné. Meteorológovia však zvýšili výstrahu pred dažďom z prvého na druhý stupeň. Pozrite, kedy to príde!

Ilustračný obrázok k článku Odborníci zvýšili stupeň výstrahy pre okres Košice: Sledujte, čo nás to čaká!
Zdroj: Dnes24.sk

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) zverejnili na svojom webe výstrahy, ktoré upozorňujú na výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Za dané obdobie sa môže vyskytnúť niekoľko intenzívnych búrok, prechodne aj trvalý intenzívny dážď, s kumulatívnym úhrnom OJEDINELE 50 až 80 mm.

,,S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h),“ uvádza web SHMÚ. Výstraha 2. stupňa je vydaná od 24. júla od 12:00 do 26. júla 2017 do 2:00 hod.

Ako ďalej na webe informujú, intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

„Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádzajú odborníci zo SHMÚ.

Pozrite si vo fotogalérii, aké škody napáchala búrka v susednom Prešove.

Búrka po sebe v Prešove zanechala spúšť: FOTKY, ktoré hovoria za všetko!
31
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM