Eva Mikulová Rôzne

Gurmán fest bude! 10. ročník obľúbeného festivalu sa uskutoční v Mestskom parku

Krajský pamiatkový úrad nedávno vydal negatívne stanovisko k organizácii festivalu v Mestskom parku. Od 21. marca sa táto lokalita stala Národnou kultúrnou pamiatkou.

Ilustračný obrázok k článku Gurmán fest bude! 10. ročník obľúbeného festivalu sa uskutoční v Mestskom parku
36
Galéria
Foto: Adam Stečák

Košičania a všetci milovníci gastronomických lahôdok sa môžu tešiť. Nakoniec obľúbený Gurmán fest bude a opäť v Mestskom parku. Konať by sa mal 7. a 9. júna 2019 a už teraz sa môžme tešiť na skvelé kulinárske zážitky.

Ešte minulého týždňa však hrozilo, že Gurmán fest sa konať nebude, i keď patrí k najobľúbenejším podujatím v roku. Ročne ho navštívi vyše 15 tisíc ľudí.

Jeho konanie v týchto priestoroch bolo ohrozené po tom, čo Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) nedávno vydal negatívne stanovisko k organizácii festivalu v Mestskom parku. Keďže táto lokalita sa prvým jarným dňom stala oficiálne Národnou kultúrnou pamiatkou, k organizovaniu akýkoľvek podujatí v tejto lokalite sa musí odvtedy vyjadrovať už aj KPÚ. Pamiatkári sa vo svojom stanovisku vyjadrili, že z dôvodu ochrany pamiatkového fondu nie je žiadúce v Mestskom parku organizovať toto podujatie. Argumentovali tým, že zhutňovanie pôdy má negatívny dopad na zdravotný stav stromov.

Obrovská kampaň na sociáonych sieťach prinútila vedenie mesta konať

Až obrovská kampaň priaznivcov a vystavovateľov na sociálnych sieťach, primäla kompetentných konať. „Je nemysliteľné, aby sa takéto kvalitné podujatia zrušili len tak,“ ozývali sa priaznivci.

Bývalá mestská poslankyňa a známa košická herečka Ľuba Blaškovičová tiež na sociálnej sieti uviedla." Zabudli ste , aktívni zamietači podujatí , že bol zrekonštruovaný v rámci EHMK – a teda ma slúžiť ľuďom a podujatiam ? Chcete skanzen ? Neviete, že podujatia ako toto, či Imaginácie do mesta pritiahlo tisíce ľudí, ktorí tu nechali peniaze ?! Tie, z ktorých žijú hotelieri, reštaurácie, múzea aj obchodníci? Že každé takéto podujatie odovzdalo Mestu vyžobrané a grantové peniaze niekoľkonásobne ? Všade vo svete sú parky pre ľudí – taký sme chceli aj pre Košice. Nie pre bezďákov a prostitútky – a chvíľu sa zdalo, že tomu tak bude. Je mi smutno…"

V pondelok sa na magistráte mesta Košice uskutočnilo stretnutie primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka, jeho námestníka a predsedu Správnej rady organizácie Košice – Turizmus Marcela Gibódu (obaja nezávislí) so zástupcom riaditeľa Krajského Pamiatkového úradu Radoslavom Mokrišom, riaditeľkou správy Mestskej zelene v Košiciach Martou Popríkovou, šéfom organizácie Visit Košice Miloslavom Klímom a zástupcami vystavovateľov na čele s Petrom Škripkom ku organizovaniu Gurmán Festu v Mestskom parku.

Predstavitelia vedenia mesta a zástupcovia ďalších dotknutých organizácií si v pondelok predpoludním spolu prešli aj Mestský park, aby si vyjasnili všetky problémové veci a po zapracovaní pripomienok týkajúcich sa ochrany prírody našli kompromisné riešenie pre organizáciu podujatia.

Len tento rok

Na základe toho Správa mestskej zelene už vo veľmi krátkej dobe požiada Krajský pamiatkový úrad o udelenie výnimky pre organizovanie tohto ročníka Gurmán Festu v Mestskom parku.

„Sme radi, že zdravý rozum zvíťazil a obľúbený Gurmán fest sa bude opäť konať v Mestskom parku. Ďakujeme všetkým, ktorí sa za nás postavili aj vďaka zverejneniu na sociálnych sieťach,“ hovorí zástupca vystavovateľov Peter Škripko.

„Ak sa dodržia všetky dohodnuté podmienky, Košičania budú môcť navštíviť toto obľúbené podujatie na pôvodnom mieste. Do budúcnosti však musíme nájsť pre takéto veľké podujatia vhodné a vyhovujúce priestory. Zároveň vedenie mesta Košice plánuje rokovanie aj s predstaviteľmi ďalších masových akcií, ktoré sa ešte tento rok chystajú v Mestskom parku. S organizátormi Bielej noci alebo City triatlonu sa takisto budeme musieť podobne ako dnes všetci spoločne stretnúť a dohodnúť si podmienky, za akých sa tam tieto podujatia budú môcť konať,“ uviedol viceprimátor Marcel Gibóda.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM