Samospráva

Gymnáziá v kraji chcú získať 2,7 milióna eur z eurofondov na skvalitnenie výuky

Spolu 14 gymnázií, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, sa uchádza o finančnú podporu cez eurofondy na projekty zamerané na zvýšenie kvality vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Gymnáziá v kraji chcú získať 2,7 milióna eur z eurofondov na skvalitnenie výuky
Zdroj: Adam Stečák

Celkové oprávnené výdavky na všetkých 14 projektov sú takmer 2,7 milióna eur. Zastupiteľstvo KSK v pondelok (25. 2.) schválilo ich päťpercentné spolufinancovanie v celkovej sume zhruba 135.000 eur.

Medzi žiadateľmi sú košické gymnáziá Sándora Máraiho, Opatovská cesta, Alejová, Šrobárova a Trebišovská, ďalej Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach, Gymnázium Javorová v Spišskej Novej Vsi a gymnáziá v Gelnici, Veľkých Kapušanoch, Sobranciach, Moldave nad Bodvou, Sečovciach, Kráľovskom Chlmci a Trebišove.

Výzva je celoslovenská

Finančná podpora ide cez Operačný program Ľudské zdroje, prioritná os Vzdelávanie. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako sprostredkovateľský orgán vypísalo v novembri 2018 výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na zvýšenie inkluzívnosti a rovnakého prístupu ku kvalitnému vzdelávaniu, a zlepšenie výsledkov a kompetencií žiakov s názvom Čitateľská, matematická, finančná a prírodovedná gramotnosť na gymnáziu.

„Indikatívna výška finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie na výzvu je stanovená pre celé územie Slovenska na 20 miliónov eur. Vzhľadom na kvalitnú odbornú prípravu projektov škôl predpokladáme vyššiu úspešnosť – schválenie všetkých predložených žiadostí,“ uviedol v správe pre poslancov Úrad KSK.

Protest študentov gymnázia Košice
20
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM